27 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Η Ελλάδα δεν έχει διεκδικήσει τις Γερμανικές Επανορθώσεις και το Κατοχικό Δάνειο

[Πηγή: iskra, 27/09/2013]
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ 70 ΕΤΩΝ Η ΜΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ !
Ούτε τις πολεμικές επανορθώσεις από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ούτε αυτές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έχει διεκδικήσει η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τη απόρρητη έκθεση της ομάδας εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας την Πέμπτη (26/9) το real.gr.
«Το θέμα της απαίτησης των πολεμικών επανορθώσεων των Α’ και Β’ Παγκοσμίων Πολέμων παραμένει σε εκκρεμότητα για πολλές δεκαετίες. Από τα στοιχεία που διερευνήθηκαν προκύπτει ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει αποποιηθεί των αξιώσεών του και δεν τίθεται θέμα παραγραφής τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, ενώ τονίζεται: «Το αρχειακό υλικό είναι μεγάλης ιστορικής αξίας, καλύπτει εκτεταμένη χρονική περίοδο και χρήζει αναλυτικής μελέτης, από την οποία μπορούν να προκύψουν περαιτέρω σημαντικά ευρήματα και στοιχεία».
Η απόρρητη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ήταν στα χέρια της κυβέρνησης Σαμαρά από τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο η τελευταία προτίμησε να την κρατήσει  «στο συρτάρι», προκειμένου να μην προκαλέσει τη δυσφορία της Α. Μέρκελ, η οποία βρισκόταν σε προεκλογική εκστρατεία το προηγούμενο διάστημα...
Το τεράστιο διαχρονικό έγκλημα της μεταπολεμικής πολιτειακής τάξης της χώρας μας, να μην διεκδικηθούν οι αποζημιώσεις για τις Ναζιστικές θηριωδίες αλλά και το περίφημο «κατοχικό δάνειο», είναι ιστορική επιταγή να μπει στο προσκήνιο και να αποζημιωθούν η χώρα και τα θύματα.
ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΣΕΩΝ
Τα στοιχεία που παραθέτει η απόρρητη έκθεση είναι πραγματικά συγκλονιστικά.
Από την αρχή της κατοχής και μέχρι το τέλος της διατέθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος προς τις αρχές κατοχής 1.618.001.572.837.299 δρχ. Εξ αυτών 87.811.216.671.480 ως έξοδα κατοχής και 1.530.190.356.165.819 ως πιστώσεις .
Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνεται η αξία των διαθέσιμων που «άρπαξαν» κατά την αποχώρησή τους τα γερμανικά στρατεύματα από τα υποκαταστήματα και πρακτορεία της Τράπεζας της Ελλάδος συνολικής αξίας 634.962.891.995.162 δρχ.
Σύμφωνα δε με την Έκθεση του Ι. Λαμπρούκου οι απαιτήσεις που προέρχονται από τις καταβολές των πιστώσεων πέραν των «εξόδων κατοχής» υπολογιζόμενες σε χρυσές λίρες Αγγλίας, με βάση τη μέση κατά μήνα τιμή της ανέρχονται σε 13.124.864!
Η Ελλάδα δεν έχει διεκδικήσει ούτε τις πολεμικές επανορθώσεις από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς όπως αναφέρει η έκθεση «Το θέμα την απαίτησης των Πολεμικών Επανορθώσεων Α΄ και Β΄ Παγκοσμίων Πολέμων, παραμένει σε εκκρεμότητα για πολλές δεκαετίες. Από τα στοιχεία που διερευνήθηκαν προκύπτει ότι το Ελληνικό Κράτος δεν έχει αποποιηθεί των αξιώσεών του και δεν τίθεται θέμα παραγραφής του». Παράλληλα τονίζει: «Το αρχειακό υλικό είναι μεγάλης ιστορικής αξίας, καλύπτει εκτεταμένη χρονική περίοδο και χρήζει αναλυτικής μελέτης από την οποία μπορούν να προκύψουν περαιτέρω σημαντικά ευρήματα και στοιχεία».
Στα συμπεράσματα της Έκθεσης πέραν του ότι υπάρχουν τα στοιχεία και ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει αποποιηθεί των αξιώσεών του και δεν τίθεται θέμα παραγραφής των Πολεμικών Επανορθώσεων των δύο πολέμων, μεταξύ άλλων αναφέρονται:
  • Δεν προκύπτει ότι έχει καταβληθεί κάποιο ποσό για εξόφληση των απαιτήσεων της χώρας σχετικά με την αποπληρωμή του «κατοχικού δανείου»
  • Από το αρχειακό υλικό δεν προκύπτει καταβολή αποζημίωσης σε ιδιώτες για υλικές ζημιές που υπέστησαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στις ιδιωτικές τους περιουσίες
Για τις απαιτήσεις από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο προκύπτει ότι έχουν καταβληθεί:
  • 115 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα για παροχές υπέρ Ελλήνων υπηκόων που εθίγησαν από εθνικοσοσιαλιστικά μέτρα δίωξης.
  • 4.800.000 γερμανικά μάρκα για αποζημιώσεις αφαιρεθέντων καπνών
  • Ποσοστό τουλάχιστον 0,93% για Επανορθώσεις που εμπίπτουν στην κατηγορία Α΄ (Συμφωνία των Παρισίων του 1946-Μέρος 1)
Στο αρχειακό υλικό βρέθηκαν αναφορές με επιστημονική τεκμηρίωση, σύμφωνα με τις οποίες οι απαιτήσεις της χώρας μας από το «κατοχικό δάνειο» (ως ιδιάζουσα περίπτωση, η οποία αποτελεί συμβατική υποχρέωση) μπορεί να μην ενταχθεί στη γενικότερη ρύθμιση των γερμανικών Επανορθώσεων αλλά να επιδιωχθεί διακανονισμός στη βάση της συμφωνίας του Μαρτίου του 1942 (Ρώμη). Το θέμα αυτό χρήζει περαιτέρω εξέτασης από ειδικούς.
Για να διαβάσετε ολόκληρη την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: