19 Σεπτεμβρίου 2013

Απόστολος Διαμαντής: Αυτό που θέλει ο Λαζαρίδης

Αυτό που θέλει ο Λαζαρίδης

του Απόστολου Διαμαντή*
[Πηγή: Protagon, 19/09/2013]
Αποκαλύπτεται τώρα η χρήση της Χρυσής Αυγής από του Μαξίμου. Οι απίστευτες δηλώσεις Λαζαρίδη, ότι ο Σύριζα βρίσκεται εκτός συνταγματικού τόξου -είναι, δηλαδή, ουσιαστικά εκτός νόμου- εκτός του ότι θυμίζουν εμφυλιοπολεμικές εποχές, ξεσκεπάζουν και την ουσία της υπόθεσης: το Μαξίμου εκμεταλλεύεται άμεσα τις δολοφονικές δράσεις της Χρυσής Αυγής, ώστε να δημιουργήσει πολεμικό κλίμα μεταξύ ακροδεξιάς και Αριστεράς. Το κλίμα αυτό, πιστεύουν στους διαδρόμους του Μαξίμου, ότι θα αποσπάσει το ενδιαφέρον του κόσμου από τις απολύσεις, την κατάρρευση της οικονομίας και την αποτυχία της κυβέρνησης και θα την εμφανίσει ως τη μοναδική εστία ομαλότητας, ανάμεσα στα εμπλεκόμενα άκρα. Είναι η στρατηγική της έντασης που απευθύνεται στη μεσαία τάξη κυρίως, έτσι ώστε να ανακοπεί η εμφανής ανοδική τάση του Σύριζα.
Όταν όμως ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού τοποθετεί την αξιωματική αντιπολίτευση εκτός συνταγματικού τόξου, τότε ο σύμβουλος αυτός είναι επικίνδυνος για την πολιτική ζωή της χώρας, είναι πολιτικός εμπρηστής. Και επειδή είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού και προφανώς δεν κινείται αυτοβούλως, το πρόβλημα μεταφέρεται στον ίδιο τον Σαμαρά.
Είναι προφανές ότι το επιτελείο του Μαξίμου -άνθρωποι που ελάχιστη σχέση έχουν με την καραμανλική παράδοση της ΝΔ- οδηγεί την παράταξή τους σε επικίνδυνα μονοπάτια. Διότι, η όξυνση του πολιτικού κλίματος και η τυφλή σύγκρουση της ηγεσίας του κόμματος με την Αριστερά, θα οδηγήσει τη ΝΔ σε πλήρη απομόνωση και πιθανόν να την απομονώσει και από τον ευρύτερο μεσαίο πολιτικό χώρο, ο οποίος δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί τέτοιες λογικές. Κανείς σοβαρός συντηρητικός ψηφοφόρος δεν δέχεται ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου βρίσκεται εκτός συνταγματικού τόξου. Επομένως, η αφελής τακτική του Μαξίμου θα έχει αντίθετο αποτέλεσμα και αντί να τρομάξει τους άφραγκους εξάλλου νοικοκυραίους, μπορεί να τους εξαγριώσει.
Επομένως οι σοβαροί πολιτικοί εντός της ΝΔ πρέπει να απομονώσουν άμεσα τους ακροδεξιούς εξτρεμισμούς του Σαμαρά και της επικίνδυνης ομάδας που τον συμβουλεύει. Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη, πρέπει αμέσως και απερίφραστα να καταδικάσει τις δηλώσεις Λαζαρίδη, διαφορετικά κινδυνεύει να ταυτιστεί με ακροδεξιές λογικές και ουσιαστικά να εξαφανιστεί πολιτικά μέσα σ’ αυτήν την ακραία πόλωση μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς.
Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Ο Σαμαράς, απομονωμένος και διεθνώς -καθώς ουδείς στην ΕΕ και στη Γερμανία δέχεται να παίξει προεκλογικά παιχνίδια δικά του και κανείς δεν του δίνει χείρα βοηθείας, αφού δηλώνουν ότι νέο δάνειο σημαίνει μνημόνιο και νέα μέτρα- μπορεί να κινηθεί απρόβλεπτα. Φαίνεται ότι δεν αποδέχεται την επερχόμενη ήττα και ότι είναι πιθανόν να κινηθεί αυτός και οι σύμβουλοί του εκτός συνταγματικού τόξου. Αυτοί κινούνται σε αντικοινοβουλευτική τροχιά, όχι η Κωνσταντοπούλου.
Η απίθανη δήλωση Λαζαρίδη θυμίζει δηλώσεις προχουντικές ακροδεξιών, οι οποίοι έφτιαχναν τρομοκρατικό κλίμα εναντίον της Αριστεράς για να δυναμιτίσουν το πολιτικό σκηνικό. Πρέπει να καταδικαστεί άμεσα από όλους και πρέπει επίσης η επικίνδυνη πολιτική ομάδα του Μαξίμου να καταδικαστεί εκλογικά στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Η περαιτέρω παραμονή της στην εξουσία θα δώσει και τη χαριστική βολή στην ίδια τη ΝΔ.

*Ο Απόστολος Διαμαντής είναι Πανεπιστημιακός και συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: