17 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «ΟΙ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ & ΧΗΜΙΚΑ ΣΑΡΙΝ»

Συριακή Κυβέρνηση: «Οι αντικαθεστωτικοί έχουν πυραύλους & χημικά σαρίν»

[Πηγή: iskra, 17/09/2013]
Οι Σύροι εξεγερμένοι διαθέτουν πυραύλους και αέριο σαρίν, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη Δαμασκό υψηλόβαθμος αξιωματούχος των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό.
«Διαψεύδω 100% ότι χρησιμοποιήσαμε αέριο σαρίν για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν είχαμε κανένα συμφέρον να κάνουμε κάτι τέτοιο διότι κερδίζαμε μάχες στο πεδίο», σημείωσε ο αξιωματούχος αυτός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Γενικά οι ηττημένοι είναι αυτοί που υιοθετούν μια τέτοια αυτοκαταστροφική στάση. Αντίθετα, ο στρατός ήταν στη θέση του νικητή», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι τρομοκράτες κατασκευάζουν τοπικά πυραύλους εδάφους-εδάφους και αυτούς είναι το πιθανότερο ότι χρησιμοποίησαν για να μεταφέρουν το υλικό αυτό», σημείωσε αναφερόμενος στο σαρίν.
Ο αξιωματούχος έκανε επίσης λόγο για την ανακάλυψη από τις αρχές εργαστηρίων κατασκευής σαρίν στη Μοσούλη του Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, μια σουνιτική περιοχή.
Επίσης αναφέρθηκε στη σύλληψη από τις τουρκικές αρχές πριν δύο μήνες 11 τζιχαντιστών του Μετώπου αλ Νόσρα, στην κατοχή των οποίων βρέθηκε αέριο σαρίν, διευκρινίζοντας ότι αυτοί «αφέθηκαν ελεύθεροι πριν δύο ημέρες».
«Φυσικά οι εξεγερμένοι γνωρίζουν να τοποθετούν αέριο σαρίν στις κεφαλές των πυραύλων. Έχουν εκπαιδευτεί από τις αμερικανικές, τις γαλλικές και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες που βρίσκονται στο πλευρό τους στο πεδίο», υπογράμμισε.
Όταν ρωτήθηκε για τους λόγους για τους οποίους ο συριακός στρατός διαθέτει χημικά όπλα, απάντησε: «Σε κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, προκειμένου να υπάρξει μια στρατηγική ισορροπία με τον σιωνιστικό εχθρό, υπήρξε η επιθυμία να αποκτηθούν τέτοιου είδους όπλα. Επρόκειτο απλώς για ένα μέσο αποτροπής απέναντι σε έναν σιωνιστικό εχθρό που διαθέτει ένα απόθεμα όπλων μαζικής καταστροφής».
Σύμφωνα με την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ που πραγματοποίησαν έρευνα στην Συρία η οποία επιδόθηκε χθες Δευτέρα (16/9) στον γενικό γραμματέα του οργανισμού Μπαν Γκι-μουν, υπάρχουν «κατάφωρες και πειστικές αποδείξεις» για την χρήση αερίου σαρίν κατά την επίθεση της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού.
Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΣΕ ΟΗΕ ΚΑΙ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Η έκθεση των επιθεωρητών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζει «πειστικές αποδείξεις» για την χρήση αερίου σαρίν κατά την επίθεση της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
Ωστόσο, διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του ΟΗΕ εκτιμούν ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεχιστεί η διαμάχη για το ποια πλευρά έκανε χρήση των χημικών όπλων, σημειώνοντας όμως ότι τα αποτελέσματα της έρευνας ενισχύουν την αμερικανορωσική συμφωνία για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε σήμερα ότι οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση, καταδεικνύουν με σαφήνεια ποιος ευθύνεται, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως είπε.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, μιλώντας στο ΣΑ, υποστήριξε πως η χρήση χημικών όπλων στη Συρία, η οποία τεκμηριώνεται στην έκθεση ομάδας ειδικών του οργανισμού, όπως τόνισε, είναι "έγκλημα πολέμου", ενώ ζήτησε οι υπεύθυνοι "να λογοδοτήσουν". Επίσης, ζήτησε από το Σώμα να εγκρίνει μια ξεκάθαρη απόφαση ώστε "να υπάρξουν συνέπειες" σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει το σχέδιο παράδοσης και καταστροφής των χημικών όπλων της.
Οι διαβουλεύσεις στο ΣΑ αναμένεται να συνεχιστούν και παρά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας, εκτιμάται ότι θα είναι σκληρές για ορισμένες πτυχές του προβλήματος, κυρίως για το γεγονός ότι η Μόσχα ζητά να μην γίνεται αναφορά στο κεφάλαιο 7 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή στην προοπτική χρήσης στρατιωτικής βίας.
Στο μεταξύ, η συμφωνία ΗΠΑ και Ρωσίας για τη Συρία δημιούργησε νέο κύκλο αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε ομάδες πολιτών, καθώς και ανάμεσα στα ΜΜΕ.
Για παράδειγμα, η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, σε σημερινό κύριο άρθρο της για την αμερικανορωσική συμφωνία, υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο προσφέρει αυξημένες πιθανότητες για αποτροπή της χημικής απειλής από τις περιορισμένου βεληνεκούς στρατιωτικές επιδρομές που εξέταζε ο πρόεδρος Ομπάμα. Η εν λόγω συμφωνία, τόνισε, καθιστά ωστόσο τον Άσαντ υπεύθυνο για την παροχή στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών ασφάλειας και πληροφοριών για τις εγκαταστάσεις των όπλων. Σε περίπτωση που ο Άσαντ αποτύχει να παραδώσει το χημικό του οπλοστάσιο, τότε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να δίνει εξουσιοδότηση για μέτρα τιμωρίας, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο Ομπάμα, η στρατιωτική επέμβαση βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι.
Επίσης, διατυπώθηκε η άποψη ότι με τη διπλωματική αυτή κίνηση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενίσχυσε τη θέση του στη Μέση Ανατολή, ωστόσο αυξάνεται η προσωπική ευθύνη του προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το καθεστώς Άσαντ δεν θα προβεί σε χρήση χημικών όπλων, ενώ παράλληλα θα είναι εντελώς ανεύθυνο και κυνικό εκ μέρους του Πούτιν, εάν συνεχίσει να προμηθεύει το συριακό καθεστώς με συμβατικά όπλα. Από την άλλη πλευρά, υποστήριξε η σύνταξη της εφημερίδας, ο πρόεδρος Ομπάμα αξίζει εύσημα επειδή επέλεξε τη διπλωματική οδό αντί της στρατιωτικής και η κρίση στη Συρία καταδεικνύει ξεκάθαρα στο νέο πρόεδρο του Ιράν ότι ο Αμερικανός ηγέτης είναι σοβαρός ως προς μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Αντίθετα η εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, σε δικό της κύριο άρθρο, τάχθηκε κατά της συμφωνίας ΗΠΑ-Ρωσίας, εκφράζοντας έντονες επιφυλάξεις για την αξιοπιστία τόσο του Άσαντ, όσο και του Πούτιν. Μεταξύ άλλων, η εφημερίδα επισήμανε ότι ακόμη και εάν ο Άσαντ δεχτεί να καταστρέψει το σύνολο του χημικού του οπλοστασίου, θα παραμείνει ατιμώρητος για τη χρήση χημικών όπλων τον περασμένο Αύγουστο, που είχε ως συνέπεια το θάνατο 1.400 προσώπων, συμπεριλαμβανομένων 400 και πλέον παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: