6 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΑΦΚΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ «ΣΠΑΖΟΥΝ» ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ!

ΚΑΦΚΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ «ΣΠΑΖΟΥΝ» ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ!

...ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΒΑΣΙΣΜΕΝΑ ΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ Ε. ΣΝΟΟΥΝΤΕΝ!

ΣΤΑ "NYXIA" ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ, ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΕΞΕΙΣ, ΑΠΟΡΡΗΤΟI ΕΜΠΟΡΙΚΟI, ΤΡΑΠΕΖΙΚΟI Ή ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ
[Πηγή: iskra, 06/09/2013]
Tη δυνατότητα των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών να αποκωδικοποιήσουν πλήρως τα συστήματα κρυπτογράφησης στο Διαδίκτυο και να μετατρέπουν έτσι την ζωή εκατομυρίων πολιτών σε όλο τον πλανήτη σε πραγματικό «καφκικό εφιάλτη» αποκαλύπτουν τα έγγραφα του πρώην συμβούλου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Εντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων Guardian, New York Times και Propublica. 
Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) και η βρετανική ομόλογή της, η GCHQ, κατάφεραν να αποσπάσουν τα «κλειδιά» διαφόρων συστημάτων χάρη στους υπερυπολογιστές τους και χάρη στη συνεργασία των εταιρειών παροχής υπηρεσιών Internet – συνεργασία που σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις επιτυγχάνεται, έστω, ύστερα και από δικαστικές εντολές.
Οι «πιο εντατικές προσπάθειες» της NSA στόχευαν στην κρυπτογράφηση τύπου Secure Sockets Layer, που προστατεύει χιλιάδες ιστότοπους που ξεκινούν με «https», με περιεχόμενο που περιλαμβάνει συνομιλίες, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, απόρρητους εμπορικούς, τραπεζικούς ή ακόμη και ιατρικούς φακέλους.
Υπό αυτό το πρίσμα συμπεραίνεται ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της Βρετανίας έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε αναρίθμητα προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων πολιτών - από απλές ανταλλαγές email ως τραπεζικούς λογαριασμούς.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι προ ημερών, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε διαβεβαιώσει ότι η NSA δεν είχε στο στόχαστρο απλούς πολίτες!
Tα αρχεία από NSA και GCHQ, που περιήλθαν στην κατοχή των εφημερίδων Guardian, New York Times και ProPublica, αποκαλύπτουν:
-Ενα δεκαετές πρόγραμμα της NSA ενάντια σε τεχνολογίες κωδικοποίησης, αποτέλεσε επανάσταση το 2010 οπότε μετέτρεψε μεγάλες ποσότητες δεδομένων, που είχαν συλλεχθεί μέσω διαδικτυακών διαύλων, «εκμεταλλεύσιμα».
NSA ξοδεύει περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για ένα πρόγραμμα, το οποίο μεταξύ άλλων, στοχεύει στη συνεργασία με εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ για να «επηρεάσει κρυφά» τον σχεδιασμό των προϊόντων τους.
NSA περιγράφει ισχυρά προγράμματα αποκωδικοποίησης ως «το τίμημα της άδειας των ΗΠΑ να διατηρήσουν την απεριόριστη πρόσβαση και χρήση του κυβερνοχώρου».
βρετανική GCHQ εργάζεται για την ανάπτυξη τρόπων κωδικοποίησης της κίνησης στους τέσσερις «μεγάλους» του διαδικτύου: Hotmail, Google, Yahoo και Facebook.
Οι New York Times αναφέρουν ότι αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών τούς ζήτησαν να μην δημοσιευτούν οι πληροφορίες αυτές φοβούμενοι πως οι αποκαλύψεις τους μπορεί να οδηγήσουν οντότητες που αποτελούν στόχο των μυστικών υπηρεσιών να αλλάξουν μεθόδους κρυπτογράφησης ή τρόπο επικοινωνίας.
«Τα ΜΜΕ δεν έδωσαν στη δημοσιότητα ορισμένα στοιχεία, αλλά αποφάσισαν να δημοσιεύσουν το άρθρο λόγω της βαρύτητας μιας δημόσιας συζήτησης σε σχέση με τις ενέργειες της κυβέρνησης που αποδυναμώνουν τα εργαλεία των πιο ισχυρών οι οποίοι έχουν επιφορτισθεί με την προστασία της ιδιωτικής ζωής των Αμερικανών και άλλων», τονίζει η New York Times.
Αυτή η ικανότητα της αποκωδικοποίησης των ασφαλών επικοινωνιών κινδυνεύει να έχει «απρόβλεπτες συνέπειες αποδυναμώνοντας την ασφάλεια των επικοινωνιών», προσθέτει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: