26 Ιουλίου 2012

Στο «κόκκινο» βρίσκονται 190.000 επιχειρήσεις





ΩΣ μη αναστρέψιμη περιγράφεται η κατάσταση των επιχειρήσεων στην εξαμηνιαία έρευνα της εταιρίας Marc για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με την οποία 190.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο» και 67.000 από αυτές αναμένεται να κλείσουν το επόμενο 12μηνο. Η απώλεια των θέσεων εργασίας υπολογίζεται σε 260.000 και πρέπει να προστεθεί στις 78.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2012. Ενδεικτικό της δεινής κατάστασης των μικρομεσαίων επαγγελματιών είναι ότι το 40% δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επειδή αδυνατεί να πληρώσει τα ασφάλιστρα στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας τα προηγούμενα εξάμηνα έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης  Ασημακόπουλος
σημείωσε ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βιώνουν το φόβο, την αβεβαιότητα και την έλλειψη προοπτικής και οι εργαζόμενοι τον κανιβαλισμό στις εργασιακές σχέσεις που επέβαλαν τα μνημόνια. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το πρώτο 15ήμερο του 2012 σε 1.200 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Marc Θωμά Γεράκη, το α΄ εξάμηνο του 2012 αποδεικνύεται ότι είναι το χειρότερο από την έναρξη της κρίσης το 2009, ενώ απαισιοδοξία επικρατεί στο 64,7% επιχειρηματιών και για το β΄ εξάμηνο.      

Τα κύρια χαρακτηριστικά της μελέτης έχουν τα εξής: 

- Ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στο α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκε κατά μέσο όρο 34,8% σε σύγκριση με πέρυσι. Παράλληλα, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις λειτουργούν στο μισό της παραγωγικής τους δυναμικότητας (48,7%). Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και το β΄ εξάμηνο του 2012, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων θα κλείσει το έτος με ζημίες. Υπενθυμίζεται ότι στην έρευνα του Ιανουαρίου 2012 μόνο το 20% των επιχειρήσεων πραγματοποίησε κέρδη για το 2011, τα οποία ήταν ήδη χαμηλότερα από το 2010, ενώ το 42% παρουσίασε ζημιές.
- Κυρίαρχο πρόβλημα παραμένει η ρευστότητα, όπου συγκεντρώνονται τα υψηλότερα ποσοστά επιδείνωσης (για το 86,5% των επιχειρήσεων).
- Η επενδυτική απραξία συνεχίζεται, καθώς μόλις το 7% των επιχειρήσεων αύξησαν εφέτος την επενδυτική τους δραστηριότητα.
- Η αναλογία προσλήψεων προς απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα είναι 1 προς 7.

- Το 53,4% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή των μισθών. Οι επιχειρήσεις που μείωσαν ώρες και ημέρες εργασίας έφτασαν το 40% ενώ το 49,7% έχει ήδη προχωρήσει σε άμεση ή έμμεση μείωση αποδοχών του προσωπικού. Προβλέπεται δε ότι για το β΄ εξάμηνο του 2012, το 36,8% θα μειώσει με μεγάλη βεβαιότητα μισθούς και ώρες εργασίας.

- Παρατηρείται αύξηση στο μέσο χρόνο είσπραξης και εξόφλησης οφειλών μεταξύ επιχειρήσεων. Παράλληλα, μία στις τρεις επιχειρήσεις έχει καθυστερημένες οφειλές σε ενοίκια, ΔΕΚΟ, προμηθευτές και τράπεζες.

- Το 39,8% των επιχειρήσεων προτάσσει ως σημαντικότερο μέτρο τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

- Εν όψει αυτών των δυσμενών εξελίξεων, πάνω από 6 στις 10 επιχειρήσεις που προβλέπουν μείωση του προσωπικού τους, είναι διατεθειμένες να διατηρήσουν θέσεις απασχόλησης, εφόσον θα υπάρξει μια επιδότηση του μισθολογικού ή του μη μισθολογικού κόστους. Μάλιστα, από ανάλογο πρόγραμμα που είχε υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ (Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού) πριν από ένα χρόνο, εκτιμάται ότι με την επιδότηση αυτή διασώθηκαν περίπου 150.000 θέσεις μισθωτής απασχόλησης.

- Πάνω από 1 στις 2 επιχειρήσεις (53,4)% αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών, ποσοστό που επαληθεύεται και από τις εκθέσεις του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

- Τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις (40,5%) προχώρησαν σε μείωση ωρών ή ημερών εργασίας σε κάποιους υπαλλήλους (το ποσοστό αυτό τον Ιανουάριο του 2012 ήταν 37,4%). Αξίζει να σημειωθεί ότι 1 στις 3 επιχειρήσεις αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων (ποσοστό 33,2% έναντι 28,6% τον Ιανουάριο του 2012).  Συνολικά 1 στις 2 επιχειρήσεις που απασχολούν αμειβόμενο προσωπικό προχώρησε σε έμμεση (μείωση ωρών ή ημερών εργασίας) ή σε άμεση μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων.

- Σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις (36,8%) θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα αναγκαστούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο να μειώσουν μισθούς ή ώρες εργασίας ενώ ακόμη ένα 29,4% δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.

- Οι επιχειρήσεις που απασχολούν αμειβόμενο προσωπικό θεωρούν ως σημαντικότερο εμπόδιο τα λειτουργικά έξοδα (44,3%), έπειτα τις ασφαλιστικές εισφορές (41,3%) και τέλος το ύψος των μισθών (9,9%). Αξίζει να τονιστεί ότι στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του δείγματος (που απασχολούν πάνω από 5 άτομα προσωπικό), μεγαλύτερο εμπόδιο θεωρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές (47,5%). Μάλιστα ο κ. Ασημακόπουλος επισήμανε ότι ο τουρισμός θα πληγεί περισσότερο, καθώς η πλειονότητα των επιχειρηματιών αδυνατεί να πάει διακοπές, αλλά και γιατί ο κοινωνικός τουρισμός έχει καθυστερήσει να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με την έρευνα, το 64,8% των επιχειρηματιών του δείγματος δηλώνει ότι δεν θα πάει εφέτος διακοπές. Από εκείνους που θα πάνε μόνο το 40% θα διαμείνει σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο.

Πηνελόπη Μητρούλια
Αργυρώ Μαυρούλη

Πηγή: Express.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: