26 Ιουλίου 2012

Egan-Jones:Ιταλία σε CCC+ από B+ 

Την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας σε CCC+ από B+ ανακοίνωσε ο οίκος Egan-Jones ο οποίος έχει γίνει γνωστός τους τελευταίους μήνες για τις πολύ πιο επιθετικές υποβαθμίσεις των χωρών της Ευρωζώνης σε σύγκριση με τους τρεις καθιερωμένους οίκους αξιολόγησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη υποβάθμιση της χώρας από τον οίκο έγινε τον περασμένο Ιούνιο.
 Στην ανάλυση του ο οίκος σημειώνει ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης για την Ιταλία και τις περιφερειακές κυβερνήσεις φτάνουν τα 183 δισ. ευρώ το 2012 και περίπου 214 δισ. ευρώ το επόμενο έτος ενόψει του υψηλότερου κόστους δανεισμού.
Ο Egan-Jones εκτιμά ότι το χρέος της χώρας θα ξεπεράσει το 125% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους καθώς το έλλειμμα προσεγγίζει...
το 4% του ΑΕΠ. Σημειώνει ταυτόχρονα ότι όπως η Ισπανία, έτσι και η Ιταλία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να στηρίξει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
 Με δεδομένη την αδύναμη κατάσταση της χώρας, "η ανεξάρτητη ικανότητα της Ιταλίας να στηρίξει τις τράπεζες είναι υπό αμφισβήτηση", εκτιμά ο Egan-Jones.
 Ο οίκος αναμένει πως η Ιταλία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει αύξηση των αποδόσεων και περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές ομολόγων μέχρι το 2013 χωρίς εξωτερική βοήθεια.
Αναφέρει παράλληλα ότι τοποθετεί τις πιθανότητες χρεοκοπίας της Ιταλίας το επόμενο έτος στο 22%.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: