27 Ιουλίου 2012

Der Spiegel: Οι Έλληνες έχουν χάσει κάθε ελπίδα 

Καθώς οι επιθεωρητές της τρόικας βρίσκονται στην Ελλάδα για να συντάξουν την τελική έκθεση τους, πολλοί Έλληνες έχουν ήδη χάσει την ελπίδα και περιμένουν τα χειρότερα: Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό σημειώνει ανταπόκριση του Der Spiegel από την Αθήνα που μεταφέρει ένα κλίμα απογοήτευσης. Υπάρχουν και χειρότερα, αναρωτιούνται πολλοί Έλληνες, επισημαίνει.
Ο απεσταλμένος του γερμανικού περιοδικού επισκέφτηκε συσσίτιο για τους άστεγους στο κέντρο της Αθήνας και κατέγραψε την απόγνωση των ανθρώπων. Περισσότερα από 400.000 άτομα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας στηρίζονται στα δωρεάν τρόφιμα για την καθημερινή τους επιβίωση, σημειώνει.
Ο Γιάννης είναι ένας από αυτούς: "Δεν τρέφουμε αυταπάτες πια - ούτε για εμάς, ούτε για τη χώρα", λέει και συμπληρώνει: "Δεν ξέρω πόσο ακόμη μπορούν να ρουφήξουν από το κόσμο. Δεν μπορούν να ρουφήξουν άλλο...
Τι να κάνω; Να αυτοκτονήσω για να ελαφρύνω τη κατάσταση;" λέει στο Der Spiegel ο Γιάννης.
Άνθρωποι σαν τον Γιάννη εκφράζουν την κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα σήμερα. Πολλοί αναγκάστηκαν να αποδεχθούν απολύσεις, άλλοι να χάσουν έως και το μισό του εισοδήματός τους, άλλοι περικοπές στις συντάξεις, ενώ το κερασάκι στη τούρτα είναι μια ατελείωτη ροή νέων φόρων.
Η Σάραν Μπάροου, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC), επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα. Αυτά που είπε σόκαραν πολλούς. Είδε μια χώρα στην οποία οι άνθρωποι "έχουν χάσει την ελπίδα." Μετέφερε μαρτυρίες ανθρώπων που είπαν ότι "φοβούνται να κάνουν παιδιά, γιατί δεν θα είναι σε θέση να τα υποστηρίξουν."
Είναι δύσκολο να βρει κάποιος ίχνος ελπίδας στην Ελλάδα, σημειώνει το Der Spiegel. Οι άνθρωποι ασχολούνται με ένα και μόνο ερώτημα: Υπάρχουν ακόμα χειρότερα;
Η τρόικα ετοιμάζει μια τελική έκθεση που θα αξιολογήσει εάν η χώρα έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο στα δημοσιονομικά και στις προσπάθειες μεταρρύθμισης. Τα συμπεράσματα θα καθορίσουν το εάν η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση του πακέτου διάσωσης ή εάν θα χρεοκοπήσει.
Καθώς η οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι απελπιστική - με ύφεση 7% και ανεργία 24% - η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Είναι μάλλον απίθανο, οι ευρωπαίοι εταίροι να την αποδεχθούν, σημειώνει το Der Spiegel.
Για το λόγο αυτό, ο γνωστός πολιτικός αρθρογράφος Σταύρος Λυγερός αναμένει τα χειρότερα. "Η οικονομία μας είναι διαλυμένη και καταστρέφεται ακόμη περισσότερο με κάθε νέο μέτρο λιτότητας", λέει. "Καμία κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει κάτι τέτοιο για πολύ καιρό." Για να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και του αυξανόμενου χρέους, η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον χρόνο - και ένα τολμηρό σχέδιο για μια νέα αρχή.
Όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν η τρόικα κάνει πράξη την απειλή της να διακόψει τη ροή του χρήματος προς την Αθήνα, ο Λυγερός δεν έκρυψε την μελαγχολία του. "Τίποτα δεν έχει προγραμματιστεί για αυτή την περίπτωση", λέει. "Κάθε χώρα έχει ένα σχέδιο Β, αλλά όχι η Ελλάδα".

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: