26 Ιουλίου 2012

Π.Ρουμελιώτης:To ΔΝΤ ήξερε ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει

Συνέντευξη στους New York Times

Τη θέση ότι το ΔΝΤ γνώριζε εξαρχής ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα πετύχει εξέφρασε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times.

«Ξέραμε στο Ταμείο από την αρχή ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί, επειδή δεν είχαμε κανένα, μα κανένα, επιτυχημένο παράδειγμα», δήλωσε για το Μνημόνιο ο κ. Ρουμελιώτης, εστιάζοντας στο γεγονός πως η τρόικα υποτίμησε τις αρνητικές συνέπειες του προγράμματος για την ελληνική οικονομία και εντέλει η οικονομία οδηγήθηκε σε...
μεγάλη ύφεση.

«Η τρόικα υποτίμησε τις αρνητικές επιδράσεις που θα είχε το φάρμακό της στην ελληνική οικονομία» δήλωσε, προσθέτοντας πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι μεγάλες περικοπές συνέβαλαν στο καθοδικό σπιράλ αποδεκατίζοντας την οικονομική ζήτηση εντός της Ελλάδας».
Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Ρουμελιώτης επικριτικά σχολίασε πως «το επιχείρημα που συνήθως χρησιμοποιείται από την τρόικα για να ασκήσει κριτική στην Ελλάδα -και για να αγνοήσει τα δικά της λάθη- είναι πως η βαθιά ύφεση οφείλεται στη μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».


Σχόλιο του νομπελίστα Πολ Κρούγκμαν
Οι αναφορές του κ. Ρουμελιώτη σχολιάσθηκαν χθες και σε άρθρο του νομπελίστα οικονομολόγου κ. Πολ Κρούγκμαν στους «Νew York Times» με τίτλο «Η Ευρωζώνη Στρουθοκαμηλίζει».
Με αφορμή τις αναφορές του κ. Ρουμελιώτη ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν στο άρθρο που ανήρτησε στους  «Νew York Times» τόνισε ότι ακόμη και σήμερα η επικρατούσα ρητορική είναι πώς οι Έλληνες δεν προσπαθούν αρκετά σκληρά και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην ΕΕ δεν διαχειρίζονται ορθά την κρίση χρέους, στρουθοκαμηλίζουν και τελικά θα παραλύσουν όταν όλα πάνε στραβά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: