25 Ιουλίου 2012


Η Moody's χτύπησε το σκληρό πυρήνα



Εντονη σύγχυση προκάλεσαν χθες οι αντικρουόμενες δηλώσεις γύρω από το κοινό ανακοινωθέν Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την αβεβαιότητα αλλά και τις ανησυχίες για τη βούληση των διαμορφωτών πολιτικής της Ευρωζώνης να ανταποκριθούν δυναμικά στην κρίση χρέους που γίνεται πλέον συστημική και χτυπά την πόρτα και του «σκληρού πυρήνα» της περιοχής, ο οποίος δέχθηκε χθες το πρώτο «χτύπημα» από τον οίκο Moody’s
H Iταλία, η Ισπανία και η Γαλλία φέρεται να εξέδωσαν νωρίτερα, σύμφωνα με το Reuters, κοινό ανακοινωθέν με το οποίο ζητούσαν επιτάχυνση του μηχανισμού εφαρμογής των αποφάσεων από την τελευταία...
Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., κείμενο που, όπως αναφέρθηκε, δόθηκε στη δημοσιότητα στη Μαδρίτη από τον Ισπανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Ενωση, Εστάδο Μέντες ντε Βίγο.
Ωστόσο, λίγο αργότερα, Ιταλός αξιωματούχος διέψευσε ότι η Ρώμη ένωσε τις δυνάμεις της με τη Γαλλία και την Ισπανία στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος που ζητούσε την εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο. Διάψευση έγινε και από τη Γαλλία, όπου ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπερνάρν Καζενέβ, αρνήθηκε ότι οι τρεις παραπάνω χώρες ζήτησαν σε κοινό ανακοινωθέν την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου. «Η πληροφορία αυτή είναι αναληθής», φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters.
Τo ανακοινωθέν που δόθηκε αρχικά στη δημοσιότητα ανέφερε ότι «η ταχύτητα είναι μια ουσιώδης προϋπόθεση επιτυχίας της οποιασδήποτε ευρωπαϊκής πράξης, όμως υπάρχει ένα ανησυχητικό κενό ανάμεσα στις αποφάσεις που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην εφαρμογή αυτών των συμφωνιών». Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο της 28ης Ιουνίου επιβεβαιώθηκε η δέσμευση των κρατών της Ευρωζώνης «να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη, συγκεκριμένα με τη χρήση των υφιστάμενων εργαλείων EFSF/ESM με έναν ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο».
Αβεβαιότητα
Νωρίτερα, ο οίκος Moody’s χτύπησε την πόρτα του «σκληρού πυρήνα», θέτοντας σε αρνητική από σταθερή την προοπτική πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, επικαλούμενος την αυξανόμενη αβεβαιότητα στην περιοχή.
Πρόκειται για το πρώτο βήμα προς μία πιθανή υποβάθμιση της κορυφαίας αξιολόγησης ΑΑΑ της Γερμανίας μέσα στην επόμενη διετία, με τον οίκο να επισημαίνει τον κίνδυνο που διατρέχει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης από την πιθανότητα μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την ανάγκη παροχής περισσότερης βοήθειας στην Ισπανία. Ο Moody’s τόνισε επίσης ότι οι χώρες της Ε.Ε. αντιδρούν απλώς στην κρίση, χωρίς να λαμβάνουν ριζικά μέτρα, μία τακτική που δεν έχει όμως σταθεροποιητικό χαρακτήρα, ενώ θεωρεί ότι το κόστος αντιμετώπισης της κρίσης σε Ισπανία και Ιταλία εντείνει τους κινδύνους στην Ευρωζώνη.
«Αγκυρα σταθερότητας»
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι λαμβάνει υπόψη του την άποψη της Moody's, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η πολύ στέρεη κατάσταση της οικονομίας της ίδιας της Γερμανίας δεν έχει αλλάξει.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε με ψυχραιμία στην υποβάθμιση της προοπτικής της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τον οίκο Moody's αργά το βράδυ της Δευτέρας, διαμηνύοντας ότι «η Γερμανία θα παραμείνει άγκυρα σταθερότητας» και τονίζοντας ότι, ενώ η αξιολόγηση αφορά κυρίως βραχυπρόθεσμους κινδύνους που σχετίζονται με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, δεν λαμβάνεται υπόψη η μακροπρόθεσμη προοπτική σταθεροποίησης.
«Το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει υπόψη του την άποψη της Moody's», τονίζεται στην ανακοίνωση, αλλά διευκρινίζεται ότι η Ευρωζώνη έχει θέσει σε εφαρμογή «μια ολόκληρη σειρά μέτρων, τα οποία θα οδηγήσουν σε βιώσιμη σταθεροποίηση, ενώ η πολύ στέρεη κατάσταση της οικονομίας της ίδιας της Γερμανίας δεν έχει αλλάξει».
Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά, δε, ότι η χώρα είναι πιθανόν να επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της ήδη εφέτος και αναμένει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό από το 2014. «Αυτό θα θέσει το επίπεδο του χρέους σε καθαρά καθοδική τάση», εξηγεί και προσθέτει την «αξιοσημείωτη βελτίωση» στην ανακεφαλαίωση του τραπεζικού τομέα, αλλά και τη σταθερή προοπτική για τους δείκτες της ανάπτυξης.
Στην ίδια ανακοίνωση, γίνεται αναφορά στην πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη Γερμανία, στην οποία περιγράφεται ότι οι επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας παραμένουν εξαιρετικές, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν γύρω της. Στην κίνηση του οίκου απάντησε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εξέφρασε χθες τη σταθερή δέσμευσή του να διασφαλιστεί η σταθερότητα στο σύνολο της Ευρωζώνης. «Τα θεμέλια της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου είναι υγιή», είπε χαρακτηριστικά.
Στα ύψη η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκε και χθες το άγριο σφυροκόπημα της Ισπανίας, η οποία κατά τη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων κλήθηκε να πληρώσει το δεύτερο υψηλότερο επιτόκιο μέχρι σήμερα σε βραχυπρόθεσμου ορίζοντα χρέος, την ίδια ώρα που μία ακόμη ισπανική επαρχία, η Καταλονία, ετοιμαζόταν να ζητήσει βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση.
Οι ανησυχίες ότι η χώρα θα χρειαστεί να ζητήσει πλήρες μνημόνιο οδήγησαν την απόδοση του 10ετούς ισπανικού κρατικού ομολόγου στο νέο ιστορικό υψηλό του 7,6%, ενώ σε νέα δυσθεώρητα επίπεδα βρέθηκαν και τα ισπανικά CDS.
Το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών άντλησε μεν 3,04 δισ. ευρώ από την έκδοση εντόκων γραμματίων τριών και έξι μηνών, ανταποκρινόμενο στο στόχο που είχε θέσει, όμως χρειάστηκε να καταβάλει στα έντοκα διάρκειας τριμήνου επιτόκιο 2,434%, από 2,362% του Ιουνίου, ενώ στα έντοκα εξαμήνου πλήρωσε επιτόκιο 3,691%, από 3,297%.
Οι απώλειες συνεχίστηκαν και στη χρηματιστηριακή αγορά της, όπου ο δείκτης IBEX έκλεισε με πτώση 3,5% μέσα σε ένα γενικότερα αρνητικό κλίμα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και όλα αυτά, την ώρα που η περιοχή της Καταλονίας, η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ισπανία βάσει του ΑΕΠ της έπειτα από την περιοχή της Μαδρίτης, προτίθεται να απευθύνει και αυτή με τη σειρά της αίτημα στην ισπανική κυβέρνηση για να λάβει οικονομική βοήθεια, έπειτα από ανάλογο αίτημα που είχε κάνει και η Βαλένθια.
Ωστόσο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Καταλονίας, Αντρέου Μας-Κόλελ, δήλωσε ότι η περιοχή δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από την ισπανική κυβέρνηση.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, εξέφρασε από την πλευρά του την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί σχέδιο διάσωσης της Ισπανίας, υπενθυμίζοντας ότι μόλις πρόσφατα εγκρίθηκε το σχέδιο στήριξης των ισπανικών τραπεζών, αν και εξέφρασε τη λύπη του που η απόφαση αυτή καθυστερεί να υλοποιηθεί και υπάρχει μεγάλη κερδοσκοπία στις αγορές.
Και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, έστειλε άμεσο μήνυμα στη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, μέσω συνέντευξή τους, διαμηνύοντας να μην επιβάλει υπερβολικά μέτρα αυστηρότητας ως αντάλλαγμα για τη στήριξη της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Υποχρεωτικό σχέδιο στη Σικελία
Κρίσιμη παραμένει η οικονομική κατάσταση πολλών ιταλικών πόλεων αλλά και της Σικελίας, την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις και στις ιταλικές αγορές. Το χρηματιστήριο του Μιλάνου βούλιαξε χθες στο χαμηλότερο σημείο αφότου η χώρα υιοθέτησε το ευρώ [EUR=X]  , εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση χρέους έχει γίνει συστημική και μετά την Ισπανία θα μπει στο στόχαστρο η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του Μιλάνου υποχώρησε χθες 3%, βουλιάζοντας στις 12.299,99 μονάδες, ακόμη πιο χαμηλά από το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό των 12.332 μονάδων, στο οποίο είχε βρεθεί το Μάρτιο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters. Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού άγγιξε χθες το 6,5%, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο.
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αγορές, το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι ανακοίνωσε χθες ότι η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει στη Σικελία υποχρεωτικό σχέδιο αποκατάστασης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της περιοχής και μεταρρύθμισης του τοπικού κρατικού μηχανισμού, με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα και στόχους, αν και οι λεπτομέρειες θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Χθες το πρωί, ο περιφερειάρχης της Σικελίας, Ραφαέλε Λομπάρντο, επιβεβαίωσε ότι παραιτείται από τα καθήκοντά του στις 31 Ιουλίου, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ - etriiri@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: