27 Ιουλίου 2012

Δέσμευση λογαριασμών οφειλετών του δημοσίου σε όλες τις τράπεζες εντός Ε.Ε. 

Του Παναγιώτη Στάθη

Κατάσχεση και πάγωμα λογαριασμού σε όλες τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης για τους οφειλέτες του δημοσίου ( αλλά και τους οφειλέτες ιδιωτών) αποφασίστηκε στο άτυπο συμβούλιου υπουργών Δικαιοσύνης. Το μέτρο αυτό έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες άλλα που αφορούν τους φοροδιαφεύγοντες ενώ παράλληλα επιχειρήθηκε ένα βήμα μπροστά στην από κοινού αυστηροποίηση των κανόνων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για την άμεση δήμευση και κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν με μαύρο χρήμα.

Στο άτυπο συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης της...
Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέστη ο Έλληνας Γενικός Γραμματέας, Γ. Ιωαννίδης. Το Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, αφού η Κύπρος ανέλαβε για πρώτη φορά την Προεδρία της ΕΕ και έδωσε ακόμα μια είδηση, που αφορά στη δημιουργία εσωτερικού κανόνα στην Ευρώπη που θα δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να μπλοκάρουν (δεσμεύουν) τους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών είτε προς το δημόσιο είτε προς ιδιώτες.

Ειδικότερα, τα θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν τα εξής:

-Η πρόταση Οδηγίας σχετικά με τη δέσμευση και τη δήμευση των προϊόντων εγκλήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή ενός νομικού εργαλείου απαραίτητου για την αποτελεσματική καταπολέμηση της εγκληματικότητας, ιδιαίτερα στις βαριές της μορφές, που εμφανίζουν συχνά διασυνοριακό χαρακτήρα.

-Η δημιουργία της «ευρωπαϊκής διαταγής διατήρησης λογαριασμού», δηλαδή ενός ευρωπαϊκού ασφαλιστικού μέτρου για το άμεσο πάγωμα και την προσωρινή κατάσχεση λογαριασμών του οφειλέτη σε τράπεζες εντός ΕΕ.

-Η πρόταση Κανονισμού για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: