4 Ιουλίου 2012

Σχεδιάζονται  150.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο

Την αποχώρηση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων από το Δημόσιο μέχρι το 2015 με συνταξιοδοτήσεις και λήξη συμβάσεων, χωρίς να γίνουν απολύσεις, προβλέπει μελέτη για τη μείωση του κράτους, την οποία θα παρουσιάσει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η ελληνική κυβέρνηση. Βάσει της μελέτης αυτής, οι προσλήψεις του μόνιμου προσωπικού μέσα στην πενταετία δεν θα ξεπεράσουν τις 27.619. Η μελέτη, που έχει στα χέρια της η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και δημοσιεύει την Τετάρτη το «Έθνος», συντάχθηκε κατ’ εντολήν του αρμόδιου υπουργείου από ιδιωτική εταιρεία και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2012. Τα δεδομένα της μελέτης φέρεται να έχουν συμφωνηθεί και με...
στελέχη του ΔΝΤ. Ειδικότερα, το βασικό σενάριο, που χαρακτηρίζεται και ως «συντηρητικό», προβλέπει την αποχώρηση 177.146 εργαζομένων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα έως το 2015 με συνταξιοδότηση και μη ανανέωση συμβάσεων. Μπορούν να γίνουν και 27.619 προσλήψεις την επόμενη 5ετία.
Από τη διαφορά αποχωρήσεων/προσλήψεων προκύπτει ότι το 2015 το δημόσιο θα διαθέτει 149.527 άτομα λιγότερα προσωπικό.
Κλειδί φυσικά θα είναι και η μείωση των συμβασιούχων, οι οποίοι μόνο το 2011 μειώθηκαν κατά 49.042 άτομα. Σύμφωνα με τη μελέτη, όμως, δεν υπάρχουν εργαλεία για την παρακολούθηση των συμβασιούχων και στις αρχές του 2011 στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα ξεπέρασαν τις 100.000, παρά τη μείωση που είχε γίνει.
Συνεπώς, από τη στιγμή που δεν μπορεί το κράτος να παρακολουθήσει τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού, το μισθολογικό κόστος εκτινάσσεται, παρόλο που δε γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ανακοίνωσε, χθες, την κατάργηση των ειδικών γραμματειών των υπουργείων και των αμειβόμενων επιτροπών, με στόχο τη μείωση των δαπανών. Παράλληλα, ως προς τη μείωση του αριθμού των υπηρετούντων στο Δημόσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο, την αύξηση του λόγου των αποχωρήσεων προς τις προσλήψεις, από το 5 προς 1 που ισχύει σήμερα, στο 10 προς 1, σε μια προσπάθεια η μείωση του προσωπικού του Δημοσίου να έχει μια πιο ομαλή πορεία.
Ο κ. Σταϊκούρας τάχθηκε υπέρ της άμεσης ολοκλήρωσης της διαδικασίας συγχωνεύσεων των 60 Οργανισμών του Δημοσίου που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, αλλά με ορθολογική αξιοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί σήμερα σε αυτές. Τη θέση αυτή θα υποστηρίξουν, εκτός από τον πρωθυπουργό, και οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση.tvxs.
anti.ntp

Δεν υπάρχουν σχόλια: