4 Ιουλίου 2012

 Aπώλειες για τους δυτικούς λόγω εμπλοκής σε Συρία: 3 μαχητικά και 2 πιλότοι




Tα δύο αεροπλανοφόρα, το γαλλικό Charles de Gaulle (R61) και το αμερικανικό Dwight D. Eisenhower (CVN69), επρόκειτο να συνενωθούν, αλλά υποτίθεται ότι αυτό θα συνέβαινε στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδα στις ακτές της Α.Μεσογείου, αφού το Charles de Gaulle (R61), εκτελούσε ασκήσεις στον Ατλαντικό Ωκεανό και για το Dwight D. Eisenhower (CVN69), δεν είχε ανακοινωθεί το πραμικρό αναφορικά με τις κοινές τους ασκήσεις. Γαλλία και Βρετανία μετρούν ήδη τις πρώτες τους απώλειες σε έμψυχο υλικό και αεροσκάφη, έστω έχοντας απλώς την πρόθεση να προχωρήσουν σε no-fly-zone στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μ.Ανατολή κατά της Συρίας: Τρία μαχητικό αεροσκάφη, δύο Tornado GR4 της RAF και ένα Rafale F.2 του γαλλικού Ναυτικού, καταστράφηκαν σε δύο διαφορετικά μεταξύ τους...
ατυχήματα, τα πρώτα στην Βόρειο Θαλασσα και το δεύτερο στην Δ.Μεσόγειο!
Και τα τρία εκτελούσαν ασκήσεις χαμηλής διείσδυσης από θαλάσσιο προς χερσαίο περιβάλλον, όταν συνέβησαν τα ατυχήματα.
Μάλιστα η πτώση του γαλλικού Rafale κρατήθηκε μυστική για μία ημέρα καθώς αποκάλυψε ότι τα δύο πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα το γαλλικό Charles de Gaulle (R61) και το αμερικανικό Dwight D. Eisenhower (CVN69), έχουν έρθει ήδη σε επαφή και έχουν προχωρήσει σε κοινές ασκήσεις για την εφαρμογή της no-fly-zone στην Συρία.
Το ατύχημα συνέβη στις 2 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια κοινής άσκησης με αμερικανικά F/A-18E/D  στη δυτική Μεσόγειο Θάλασσα, όταν τα Rafale εκτελούσαν αποστολή κρούσης και τα αμερικανικά μαχητικά παρείχαν προστασία.
Ο πιλότος πρόλαβε και εκτινάχθηκε επιτυχώς, και περισυλλέχθηκε από αμερικανικό ελικόπτερο του αεροπλανοφόρου Dwight D. Eisenhower.
Όμως χθες, αντίθετα με τους Γάλλους που δεν είχαν ανθρώπινες απώλειες,  πληρώθηκε "προκαταβολή αίματος" από τους Βρετανούς: Δύο μαχητικά της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (RAF: Royal Air Force) τύπου Tornado GR4, η βάση RAF Lossiemouth στα παράλια της Σκωτίας, τα οποία σε περίπτωση επιχειρήσεων στη Συρία πρόκειται να αναπτυχθούν και να επιχειρούν από την βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο, συγκρούστηκαν στον αέρα με αποτέλεσμα να συντριβούν σε θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Σκωτίας. Οι δύο από τους τέσσερις πιλότους αγνοούνται.
Το δεύτερο αεροσκάφος του οποίου οι πιλότοι διασώθηκαν δεν βυθίστηκε και εντοπίστηκε να επιπλέει στη θάλασσα, αν και το πιθανότερο είναι ότι έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.
Οι χειριστές των δυο μαχητικών πρόλαβαν και χρησιμοποίησαν με επιτυχία το σύστημα εγκατάλειψης του αεροσκάφους και έπεσαν με ασφάλεια στη θάλασσα, από όπου τους περισυνέλεξαν τα σωστικά μέσα των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.
Η γαλλική ναυτική δύναμη (Ομάδα Μάχης Charles de Gaulle) αποτελείται από την φρεγάτα αεράμυνας Forbin, την ανθυποβρυχιακή φρεγάτα Montcalm και το πλοίο ανεφοδιασμού Meuse. Η αεροπορική δύναμη του Charles de Gaulle που θα σταλεί στην Α.Μεσόγειο, είναι 8 αεροσκάφη Rafale Marine, 7 Super Etendard Modernisés,  Hawkeye και ελικόπτερα. Η αμερικανική δύναμη θα αποτελείται από το USS Dwight D. Eisenhower (75 αεροσκάφη) και τέσσερα καταδρομικά.
Από τα δύο ατυχήματα προκύπτει ήδη η δύναμη και οι τύποι των αεροσκαφών που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν οι δυτικοί, αν και πιστεύουμε ότι πλην των τριών παραπάνω τύπων (F/A-18E/F, Rafale F.2, Tornado GR4) είναι σχεδόν βέβαιο ότι από την βάση του Ακρωτηρίου θα επιχειρούν και βρετανικά Eurofighter Typhoon. Τα δύο αεροπλανοφόρα στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν φτάσει στην περιχή της Α.Μεσογείου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: