19 Ιουλίου 2012

Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας

«Είναι κρίμα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύει η Ελλάδα, να μη γίνεται εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου που υπάρχει στο υπέδαφός της, ώστε να προκύψουν έσοδα για τα κρατικά ταμεία. Εκμετάλλευση με σεβασμό στο περιβάλλον και στη βιώσιμη ανάπτυξη» τόνισε στη «δημοκρατία» ο αναπληρωτής πρόεδρος του
Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ Μιχάλης Βαβελίδης, με αφορμή την έκδοση ψηφίσματος από το Τμήμα Γεωλογίας, σχετικά με την ορθολογική αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας.
«Εδώ και 16 χρόνια δεν έχει γίνει καμία απολύτως έρευνα όσον... αφορά τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας Γρηγόρης Τσόκας, επισημαίνοντας ότι το θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου στο ελληνικό υπέδαφος ανακινήθηκε ξανά πρόσφατα και άρχισαν να γίνονται ορισμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
«Εχουμε αποδείξεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς τι σχηματισμοί υπάρχουν» τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ, για να προσθέσει ότι «οι υδρογονάνθρακες μπορεί στο μέλλον να αποτελέσουν σημαντική πηγή εσόδων».
Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας χαρακτηρίζεται «όπλο» της χώρας ενάντια στην κρίση. Και αυτό συμβαίνει γιατί η χώρα μας έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών. «Το ελληνικό υπέδαφος», όπως εξήγησε ο κ. Τσόκας, «είναι πλούσιο σε ορυκτά, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που το υπέδαφός τους είναι φτωχό».
Ο κ. Βαβελίδης πρόσθεσε, από την πλευρά του, ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα χρυσού, νικελίου, βωξίτη, μολύβδου, χαλκού και ψευδαργύρου, που μπορεί να αξιοποιηθούν και να παράγουν πλούτο για τη χώρα. «Η εκμετάλλευση των ορυκτών θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και με βάση τις περιβαλλοντικές μελέτες» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «στις περιοχές των κοιτασμάτων θα μπορούν να δημιουργούνται και τουριστικές μονάδες, όπως για παράδειγμα μουσεία μεταλλείων, οπότε οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν διπλό όφελος».
Στο ψήφισμα του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ επισημαίνεται ότι «η ορθολογική εκμετάλλευση των ορυκτών εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη για τη χώρα μας. Το γεγονός αυτό προσφέρει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ισχυροποιήσει τον παγκόσμιο ρόλο της στην εξορυκτική βιομηχανία. Η σημερινή οικονομική κρίση», τονίζεται, «μπορεί να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά, αν η Ελλάδα βασίσει την ανάπτυξή της και στην εξορυκτική βιομηχανία, που θα πρέπει να είναι περιβαλλοντικά σύμφωνη με τη νομοθεσία της Ε.Ε».
dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια: