3 Ιουλίου 2012

Άσμουσεν:H συμφωνία των Βρυξελλών δεν αφορά την Ελλάδα


Σχεδόν αδύνατη χαρακτήρισε την υπαγωγή της Ελλάδας στο πακέτο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για την απευθείας τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση από το μόνιμο μηχανισμό ευρωστήριξης, ESM, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα δεν είναι «παρόμοια» περίπτωση με Ισπανία και Ιταλία και συνεπώς δεν θα αντιμετωπισθεί με «παρόμοιο» τρόπο. «Εντυπωσιασμένος» από τις απόψεις του κ. Άσμουσεν, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου.  Σε συνέντευξή...
του το βράδυ της Δευτέρας στην τηλεόραση του Σκάι, o Γιοργκ Άσμουσεν δήλωσε ουσιαστικά αντίθετος στο ενδεχόμενο ένταξης της Ελλάδας στην πρόσφατη συμφωνία, καθώς – όπως είπε - δεν είναι βέβαιος ότι η υπαγωγή της Ελλάδας θα έκανε ευκολότερη την επίτευξη του στόχου για τη μείωση του δημοσίου χρέους, ενώ έκανε σαφή διάκριση μεταξύ της περίπτωσης της Ελλάδας και άλλων χωρών.
«Πρέπει να ξεχωρίσουμε τι είδους πρόγραμμα έχει η κάθε χώρα. Η Ισπανία έχει μόνο πρόγραμμα τραπεζικής στήριξη», ανέφερε.
Ερωτηθείς για το αν υφίσταται άνιση μεταχείριση της Ελλάδας, ο κ. Άσμουσεν ανέφερε ότι τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής είναι σαφή: «Ίδιες περιπτώσεις θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Πρέπει κανείς να αποδείξει ότι ανήκει στις ίδιες περιπτώσεις», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα είναι πολύ δύσκολο να το αποδείξει αυτό.
  Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ σημείωσε ακόμα ότι για να εγκριθεί η καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου θα πρέπει η αξιολόγηση της τρόικας για την πορεία του προγράμματος να είναι θετική, αν και ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για καθυστερήσεις και «εκτροχιασμό» του προγράμματος.
  Συνέχισε, λέγοντας ότι η αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας είναι βασική προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και διαμήνυσε ότι πρέπει να αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αν θέλει κανείς να παραμείνει στην Ευρωζώνη, υπάρχει μόνο μία στρατηγική, αυτή της εσωτερικής υποτίμησης μέσω μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, σημείωσε.
  Ο κ. Άσμουσεν ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση των βασικών στόχων του προγράμματος» και τόνισε ότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος και το βασικό μέλημα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η αναπλήρωση του χαμένου χρόνου από την παρατεταμένη εκλογική περίοδο.
  Υποστήριξε, τέλος, ότι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης πρέπει να είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αλλαγές στα εργασιακά που έχουν ήδη ψηφιστεί, η πάταξη της φοροδιαφυγής και η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.
  Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του στελέχους της ΕΚΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε το πρωί της Τρίτης στο Mega ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο Ασμουσεν τον εντυπωσίασαν. Ο κ. Κεδίκογλου επισήμανε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να μην υπάρξουν κι άλλες θυσίες.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: