2 Ιουλίου 2012

H Γερμανία θα «χρηματοδοτήσει» τη γερμανική επένδυση ΗΛΙΟΣ στην Ελλάδα,με ελληνικά χρήματα

Πιστεύατε ότι οι Γερμανοί θα έκαναν επένδυση στην Ελλάδα με δικά τους λεφτά; «Γη και ύδωρ», αλλά και ήλιος προσφέρεται από την Ελλάδα στη Γερμανία!Με χρήματα του Ελληνικού ΕΣΠΑ, του Ελληνικού Αναπτυξιακού νόμου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η Γερμανία θα «χρηματοδοτήσει» τη γερμανική επένδυση ΗΛΙΟΣ στην Ελλάδα, αυτό προκύπτει από απάντηση του γερμανού επιτρόπου της ΕΕ για την... ενέργεια κ. Oettinger στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής παρέθετε απόφαση του ΥΠΕΚΑ (αρ. πρωτ. 2285) που πάρθηκε στις 3/5/2012 (τρείς μέρες πρίν τις εκλογές της 6ης Μαίου) σύμφωνα με την οποία «Συνιστάται και συγκροτείται εννεαμελής Επιτροπή Συντονισμού (Steering Committee) για το Πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ»… Η Επιτροπή αποτελείται από τρεις εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ, δύο εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δύο εκπροσώπους του Γερμανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, (BMU), έναν εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (Ε.Τ.Επ.) και έναν εκπρόσωπο του στρατηγικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου (Guggenheim Capital)».

Στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε εξηγήσεις για την παρουσία των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην σύνθεση της Επιτροπής Συντονισμού του ΗΛΙΟΣ και για το πιθανό χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης.

Στην απάντησή του, κ. Oettinger τονίζει ότι «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας κάλεσε την Επιτροπή να συμμετάσχει με τη λογική ότι η σύνθεση της συντονιστικής επιτροπής αντικατοπτρίζει τη σημασία της συμμετοχής των σχετικών φορέων στη διαδικασία, ώστε το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος να αντικατοπτρίζει το κοινό ενδιαφέρον τους και για να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός συντονισμός». Συνεχίζοντας ο Επίτροπος παραπέμπει σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 6/6/2012 (ένα μήνα μετά την ερώτηση του Ν. Χουντή), με την οποία φωτογραφίζοντας την Ελλάδα και το πρόγραμμα Ήλιος η Κομισιόν αναφέρει «… απλουστευμένα διοικητικά καθεστώτα, σταθερά και αξιόπιστα καθεστώτα στήριξης και ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια (για παράδειγμα, μέσω δημοσίων καθεστώτων στήριξης) θα συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Εν προκειμένω, κομβικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και οι εθνικοί δημόσιοι οργανισμοί».

Ο Επίτροπος καταλήγει «Ωστόσο, οι συζητήσεις σχετικά με τις αποφάσεις για τα οικονομικά θέματα διεξάγονται από τα κράτη μέλη και τους εμπλεκόμενους επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό συζητείται και η δυνατότητα χρησιμοποίησης των διαρθρωτικών ταμείων ( δηλαδή του ΕΣΠΑ) για τη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, με βάση την απάντηση του επιτρόπου, κατέθεσε νέα ερώτηση στην Επιτροπή με την οποία ζητά διευκρινήσεις σχετικά με το ποιοί είναι οι εμπλεκόμενοι επενδυτές και πως αυτοί έχουν οριστεί εφόσον δεν έχει υπάρξει ακόμα δημόσιος διαγωνισμός.

olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια: