11 Αυγούστου 2013

Γιώργος Δελαστίκ: Τα Μνημόνια υπονομεύουν τη Δημοκρατία στην Ελλάδα

Τα Μνημόνια υπονομεύουν τη Δημοκρατία στην Ελλάδα

Του Γιώργου Δελαστίκ - "Επίκαιρα"

[Πηγή: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ, 08/08/2013]
Ενα ρίγος αισθάνθηκε να διαπερνά τη σπονδυλική του στήλη όποιος έτυχε να διαβάσει στην Εφημερίδα των Συντακτών προ δύο περίπου εβδομάδων (20/7/2013) μια συνέντευξη του 84χρονου Γερμανού σοσιαλδημοκράτη φιλοσόφου και κοινωνιολόγου Γίργκεν Χάμπερμας. Αναφερόμενος στις συνθήκες που έχουν προκαλέσει στη χώρα μας τα αλλεπάλληλα Μνημόνια που της επιβάλλει η Γερμανία μέσω της ΕΕ, ο Χάμπερμας ήταν κατηγορηματικά ανατριχιαστικός:
«Οι όροι αυτοί μου θυμίζουν τις συνθήκες της όψιμης Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, που οδήγησαν στην κατάληψη της εξουσίας από το φασισμό», δήλωσε χωρίς περιστροφές. «Μια Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν το σύνολο του πληθυσμού έχει την αίσθηση ότι κηδεμονεύεται από μια τρόικα, η οποία δεν κάνει τίποτε άλλο από το να "μεταφράζει" τις προσταγές των τραπεζών και των χρηματαγορών σε μέτρα λιτότητας και σε πακέτα διάσωσης», πρόσθεσε.
«Με αυτό τον τρόπο οι Έλληνες πολίτες δεν θα κερδίσουν τη δημοκρατική αυτοσυνειδησία τους, την οποία χρειάζονται για να αντισταθούν στην κατάρρευση του πολιτικού πολιτισμού τους», εξήγησε ο Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος. Με άλλα λόγια, το αίσθημα υποδούλωσης στη Γερμανία και την ΕΕ που -δικαίως- διακατέχει τους Έλληνες οδηγεί στην «κατάρρευση του πολιτικού πολιτισμού μας».
Όσο για την προοπτική λύσης, ο Χάμπερμας είναι εξίσου σαφής: «Στην περίπτωση της Ελλάδας είναι φανερό ότι η αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη αποτελεί το κλειδί για τη λύση των προβλημάτων. Το κλειδί δεν είναι η διά πιστώσεων χρηματοδοτούμενη μετακύλιση των προβλημάτων στις πλάτες των χωρών που μαστίζονται από την κρίση».
Θανάσιμη απειλή
Η άποψη του Χάμπερμας, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνθήκες ανάλογες με εκείνες που βρισκόταν η Γερμανία πριν οι ναζί καταλάβουν την εξουσία, προκαλεί φυσικά σοκ, αλλά θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από την άποψη ενός αξιοσέβαστου γηραιού Γερμανού φιλοσόφου. Σωστό από τυπική άποψη.
Το γεγονός όμως που θα έπρεπε να είχε κάνει όλους τους ηγέτες της Ευρώπης να αισθάνονται ότι τους ζώνουν τα φίδια είναι σίγουρα ορισμένες πτυχές των αποτελεσμάτων του Ευρωβαρόμετρου. Της πανευρωπαϊκής, δηλαδή, δημοσκόπησης που διεξάγεται δύο φορές το χρόνο -κάθε Μάιο και Νοέμβριο- ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ υπό την επίβλεψη της Κομισιόν.
Φρίκη προκαλούν τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου του Μαΐου, τα οποία γνωστοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες στις 23 Ιουλίου και αμέσως... καλύφθηκαν από πανευρωπαϊκό πέπλο σιωπής!
Ευνόητο γιατί: αποκαλύπτουν με δραματικό τρόπο ότι η πολιτική της λιτότητας που ακολουθούν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατ' εντολήν του Βερολίνου υπονομεύει με τραγικό τρόπο το κοινοβουλευτικό δημοκρατικό πολίτευμα - όχι μόνο στην Ελλάδα και στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που πλήττονται από την κρίση, αλλά σε ολόκληρη την ΕΕ.
Επιβεβαιώνουν, δηλαδή, τα λόγια του Χάμπερμας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η πολιτική της Γερμανίας που ασκείται μέσω της Ευρωζώνης και της ΕΕ είναι πλέον πασιφανές ότι συνιστά θανάσιμη απειλή για τη Δημοκρατία σε ολόκληρη τη Γηραιά
 Ήπειρο, όσο κι αν προσπαθούν να το κρύψουν αυτοί που την υπηρετούν.
Το 95% «όχι» στα κόμματα!
Το εύρημα του Ευρωβαρόμετρου, το απίστευτα υψηλό ποσοστό του 90% (!) των Ελλήνων ή του 91% των Ισπανών δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στις αντίστοιχες κυβερνήσεις προκαλεί αίσθηση. Οι εντυπώσεις όμως μπορούν να διασκεδαστούν με την εξήγηση ότι αυτά τα καταθλιπτικά αποτελέσματα αποτυπώνουν την οργή των πολιτών εναντίον κυβερνήσεων που τους εξαπάτησαν και τις οποίες ετοιμάζονται να διώξουν κακήν κακώς από την εξουσία μόλις γίνουν εκλογές.
Το πραγματικό σοκ όμως έρχεται όταν το Ευρωβαρόμετρο αποκαλύπτει ότι το ... 95% (!) των Ελλήνων που ερωτήθηκαν εξέφρασε τη δυσπιστία του απέναντι στα πολιτικά κόμματα συλλήβδην έναντι μόλις 4% που εξέφρασε την εμπιστοσύνη του σε αυτά - πράγμα που σημαίνει ότι στις συνειδήσεις των Ελλήνων δεν υφίσταται ουσιαστικά δημοκρατική εναλλακτική λύση.
Όταν, μάλιστα, το 80% των ερωτηθέντων Ελλήνων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη λειτουργία της Δημοκρατίας στη χώρα μας, θα έπρεπε να έχουν ήδη ηχήσει όλες οι σειρήνες πολιτικού συναγερμού. Ποτέ άλλοτε μετά την κατάπτυστη περίοδο της αποστασίας και των αθρόα εξαγοραζόμενων βουλευτών της Ένωσης Κέντρου από τον Ιούλιο του 1965 ως την κήρυξη της δικτατορίας των συνταγματαρχών την 21η Απριλίου του 1967 το κοινοβουλευτικό δημοκρατικό πολίτευμα δεν είχε εξευτελιστεί τόσο πολύ όσο σήμερα.
Δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε με την πολιτική που ασκεί να τη «φτύνει» το 90% του λαού μας ή το ότι τα ελληνικά πολιτικά κόμματα «πέτυχαν» με τη στάση τους να απορρίπτονται από το 95% των πολιτών.
Μισητή πλέον η ΕΕ
Η πολιτική κρίση είναι πανευρωπαϊκή, όχι μόνο ελληνική. Δεν είναι δυνατή η μακρόχρονη επιβίωση του αστικού κοινοβουλευτικού δημοκρατικού πολιτεύματος με τη σημερινή του μορφή, όταν το απίθανο ποσοστό του 80% των Ευρωπαίων πολιτών στο σύνολο των χωρών της ΕΕ κατά μέσο όρο δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα, έναντι μόλις του 16% που εκφράζει την εμπιστοσύνη του προς αυτά.
Επιπροσθέτως, η πολιτική της ΕΕ εναντίον της χώρας μας κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει οδηγήσει πλέον σε πλήρη κατάρρευση της αφελούς προσήλωσης των Ελλήνων προς την ΕΕ και τους συναφείς ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως αποκαλύπτουν ενδεικτικά τα δημοσκοπικά αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου του Μαΐου.
Το 80% των Ελλήνων, λοιπόν, δεν έχει πια εμπιστοσύνη στην ΕΕ και το 82% θεωρεί την ΕΕ υπεύθυνη για την πολιτική της λιτότητας που έχει επιβληθεί στη χώρα μας. Αυτό το 82% είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη των «28» -ας μην ξεχνάμε ότι από την 1 η Ιουλίου η ΕΕ συμπεριλαμβάνει πλέον είκοσι οχτώ χώρες, μετά την ολοκλήρωση της ένταξης της Κροατίας-, αλλά καθόλου αμελητέο δεν είναι το μέσο ποσοστό των πολιτών σε ολόκληρη την ΕΕ που τη θεωρεί υπεύθυνη για τη συμφορά της λιτότητας που εξαθλιώνει εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους. Κάθε άλλο, ανέρχεται στο πρωτοφανές ποσοστό του 64%. Το 87% των ερωτηθέντων αρνείται ότι η ΕΕ έχει συμβάλει στη μείωση του κόστους διαβίωσης, το δε 71 % αρνείται ότι η ένταξη στην ΕΕ έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής. Κατόπιν όλων αυτών, είναι αυτονόητη η πλήρης απαξίωση και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων στις συνειδήσεις των πολιτών: το 77% των ερωτηθέντων δεν έχει εμπιστοσύνη στην Κομισιόν, το 69% δεν έχει εμπιστοσύνη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το τέλος του «ευρωπαϊκού παραμυθιού».
Χωρίς ελπίδα
Παρά τις προπαγανδιστικές ανοησίες με τα success stories της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, οι Έλληνες βρίσκονται σε απόγνωση, δεν τρέφουν καμιά ελπίδα εξόδου από την κρίση.
Μόνο το... 2% (!) πιστεύει ότι η σημερινή κατάσταση της οικονομίας θα βελτιωθεί, έναντι του 96% που έχει την αντίθετη άποψη. Μόνο το 9% ενστερνίζεται την άποψη των αρχηγών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι η Ελλάδα βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 80% θεωρεί πως η χώρα οδεύει προς τον γκρεμό. Το 68% των Ελλήνων -όπως και το 83% των Κυπρίων, ειρήσθω εν παρόδω- πιστεύει ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα, ενώ δεν ξεπερνά το 10% το ποσοστό εκείνων που βλέπουν βελτίωση της εθνικής οικονομίας το επόμενο δωδεκάμηνο και το... 1 % (!) το ποσοστό εκείνων που είναι αισιόδοξοι ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης.
Εικόνες ντροπής
Τα ίδια συμβαίνουν πάνω κάτω και «εις τας Ευρώπας», όχι μόνο παρ' ημίν. «Όταν οι συναλλαγές υπονομεύουν τη Δημοκρατία» ήταν, για παράδειγμα, ο τίτλος του κύριου άρθρου της γαλλικής εφημερίδας Le Monde το Σάββατο.
«Είναι δυστυχώς σχεδόν καθημερινές σκηνές της πολιτικής ζωής στην Ευρώπη. Ηγέτες, μερικές φορές στο ανώτατο κρατικό επίπεδο, κατηγορούνται για διαφθορά, έλλειψη ηθικής ή παράνομη χρηματοδότηση των κομμάτων τους. (...) Στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία αυτά τα γεγονότα τροφοδοτούν τη δυσπιστία της κοινής γνώμης απέναντι στους πολιτικούς και καταβαραθρώνουν τη Δημοκρατία», γράφει η εφημερίδα, αρχίζοντας το πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της.
«Σε μια Ευρώπη σε κρίση, όπου ο όλεθρος κερδίζει έδαφος κάθε μέρα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία -για να μην αναφερθούμε στις περιπτώσεις της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας- προσφέρουν εικόνες εξευτελιστικές γι' αυτές τις Δημοκρατίες», υπογραμμίζει η Le Monde.
Κάποτε οι υποστηρικτές της ΕΕ την πρόβαλλαν ως «φάρο Δημοκρατίας». Σήμερα η πλειοψηφία των πολιτών των χωρών που ανήκουν στην ΕΕ τη θεωρεί απειλή για τη Δημοκρατία εξαιτίας της πολιτικής που υπαγορεύει και επιβάλλει η Γερμανία.
Οι καιροί άλλαξαν και όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στις παραμονές μεγάλων γεγονότων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: