18 Αυγούστου 2013

Success πτώχευση

Success πτώχευση

του Απόστολου Διαμαντή
[Πηγή: protagon.gr, 18/08/2013]
Μερικές μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση της δήθεν θριαμβευτικής επίσκεψης Σαμαρά στις ΗΠΑ, ξέσπασε μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων σε όλο τον κόσμο που θέτουν τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας. Την ίδια βεβαίως στιγμή ο χαρούμενος Γιάννης Στουρνάρας, έλεγε στο Bloomberg ότι όλα βαίνουν καλώς!
Όμως τα σενάρια τρόμου είναι επίμονα. Δημοσίευμα του Reuters πριν από μερικές μέρες, ανέφερε ότι η Ελλάδα βαλτώνει στην ύφεση, ενώ η Süddeutsche Zeitung θεωρεί θέμα χρόνου την επανέναρξη της συζήτησης για παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, φυσικά με τη λήψη νέων επαχθών μέτρων, καθώς το πρόγραμμα έχει πέσει έξω, τα έσοδα παραπαίουν και το χρέος έχει εκτιναχθεί. Ο Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, υπολογίζει το ύψος του χρηματοδοτικού κενού στα 2,1 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και στα 2,3 δισ. ευρώ για το 2014. Σύνολον 5,4 δισ. αισίως! Ωραία επιτυχία…
Ενόψει αυτού του επερχόμενου χάους η εφημερίδα Die Welt έγραψε πως «…εάν οι πιστωτές δεν παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους, τότε η Ελλάδα θα βυθιστεί στον βούρκο του χρέους… Με ένα κούρεμα όμως οι μέχρι πρότινος εγγυήσεις θα μετατρέπονταν άμεσα σε απώλειες δισεκατομμυρίων για τον εδώ φορολογούμενο… Και πώς θα εξηγήσει κανείς στους Γερμανούς ότι στη Γερμανία πρέπει να κλείνουν κολυμβητήρια, ότι δεν υπάρχουν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς αλλά και χρήματα για να φτιαχτούν οι δρόμοι, την ώρα που χρήματα από τα κρατικά ταμεία διοχετεύονται προς το Νότο της Ευρώπης; Δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν αρκούν, θα πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις. Εν ανάγκη δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού ακόμη και η προσωρινή αποπομπή της Ελλάδας από το ευρω-κλαμπ».
Τι σημαίνουν όλα αυτά: 1) Η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους απέτυχε. Και δεν απέτυχε φυσικά επειδή δήθεν δεν εφαρμόσαμε πιστά το πρόγραμμα, όπως ανοήτως λένε μερικοί έλληνες νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι, φίλοι της άνευ όρων ιδιωτικοποίησης των πάντων, αλλά απέτυχε επειδή το εφαρμόσαμε τυφλά: κάναμε τρομακτική εσωτερική υποτίμηση, αυξήσαμε τα έσοδα μέσω φόρων, μειώσαμε τις δημόσιες δαπάνες στο μηδέν και συρρικνώσαμε τη δημόσια διοίκηση. Αποτέλεσμα; Χάος.
2) Τα μοιραία κουρέματα του ελληνικού χρέους, που ακολουθούν πάντα τις διαψεύσεις των προβλέψεων, συνοδεύονται από νέα περιοριστικά μέτρα που επιδεινώνουν την κατάσταση. Όσοι γνωρίζουν οικονομική ιστορία και γνωρίζουν την έκθεση Λο λίγο πριν από τη χρεοκοπία του Τρικούπη, ξέρουν πως η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους, με συρρίκνωση του δημοσίου και μείωση των μισθών, είναι λογική αδιέξοδη, διότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν είναι πρόβλημα μισθολογικό, αλλά πρόβλημα πόρων και λανθασμένου προσανατολισμού των δημοσίων δαπανών. Τα κουρέματα αυτά λοιπόν, που έγιναν και που θα γίνουν, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την Ελλάδα σε αδιέξοδο και επίσης σε διεθνή απομόνωση, διότι οι αγορές φυσικά απομακρύνονται όλο και περισσότερο…
Συμπέρασμα: δεν έχει βρεθεί ακόμη καμιά άλλη μαγική μέθοδος εξόδου από την ύφεση και την ανεργία, εκτός από την αύξηση των δημοσίων δαπανών. Η άλλη μέθοδος είναι η έλευση του Βλάση Τσάκα και του πρίγκιπα. Όσο για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, δεν είναι φυσικά δυνατόν να πιστεύει κανείς στα σοβαρά, ότι τα διεφθαρμένα κόμματα που χρεοκόπησαν την Ελλάδα και των οποίων τα στελέχη σέρνονται συνήθως στα δικαστήρια σε τακτά χρονικά διαστήματα, είναι σε θέση να μεταρρυθμίσουν τη χώρα. Είναι σαν να σου έχουν επιτεθεί ληστές και εν συνεχεία να τους δίνεις και τα κλειδιά του εξοχικού σου.
Ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει και προφανώς η παραμονή στην εξουσία της αποτυχημένης κυβέρνησης Στουρνάρα- Σαμαρά, οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή.


* Ο Απόστολος Διαμαντής είναι Πανεπιστημιακός και συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: