4 Αυγούστου 2013

«Δεν βγαίνει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας», φωνάζει προς κάθε κατεύθυνση ο ξένος Τύπος

«Δεν βγαίνει το πρόγραμμα», φωνάζει προς κάθε κατεύθυνση ο ξένος Τύπος

Του Μπάμπη Μιχάλη
Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν βγαίνει πια, παραδεχθείτε το, «φωνάζει» ο ξένος Τύπος προς πιστωτές και κυβέρνηση, μια ημέρα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης-αξιολόγησης της χώρας μας από το ΔΝΤ.
«Είναι ξεκάθαρο σε πολλούς αναλυτές ότι το πρόγραμμα που ενορχήστρωσαν ΔΝΤ και Ευρωπαίοι για τη διάσωση της Ελλάδας δεν αποδίδει», τονίζουν χαρακτηριστικά σε χθεσινό άρθρο τους οι «New York Times», υπογραμμίζοντας ότι η χώρα παραμένει σε βαθιά ύφεση, ενώ η κυβέρνηση σηκώνει στις πλάτες της ένα τεράστιο και μη βιώσιμο χρέος. «Ωστόσο δεν είναι πολλοί οι αξιωματούχοι που επιθυμούν να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα δημοσίως, αφού κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με παραδοχή της αποτυχίας και θα απαιτήσει αλλαγή της προσέγγισής τους…» εξηγούσε στο εν λόγω άρθρο χθες το πρωί ο αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας, Βίκας Μπατζάι. Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι του, ο μοναδικός εκ 24 διευθυντών του ΔΝΤ που τόλμησε να παραδεχθεί δημοσίως την παραπάνω αλήθεια -αρνούμενος να ψηφίσει υπέρ της εκταμίευσης της δόσης του ελληνικού δανείου, ο Βραζιλιάνος Πάουλο Νογκουέιρα Μπατίστα, εκδιώχθηκε κακήν κακώς από τον προϊστάμενό του, υπουργό Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκουίντο Μαντέγκα. Ο τελευταίος διεμήνυσε ότι ο Μπατίστα δεν εξέφραζε τη θέση της βραζιλιάνικης κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή, η «Wall Street Journal» κατηγορούσε το ΔΝΤ ότι «παίζει σκληρό παιχνίδι με την Ελλάδα και την Ευρωζώνη», κρατώντας το ρόλο του «κακού μπάτσου», ιδιαίτερα μετά την πρόβλεψή του στην τελευταία έκθεσή του για χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα, ύψους 11 δισ. ευρώ, από το καλοκαίρι του 2014. Η WSJ επισήμανε ότι οι προβλέψεις του Ταμείου για την Ελλάδα είναι μονίμως εκτός στόχων, ενώ υποστήριξε ότι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι μείωσης του ελληνικού χρέους δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς νέο κούρεμα. Κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι με τη σχετική νύξη στην έκθεσή του για το ενδεχόμενο ανεπάρκειας πόρων για την αποπληρωμή των οφειλομένων, επιδιώκει το κούρεμα των δανείων των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα, αλλά όχι των δικών του.
Λόγο για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους έκανε στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» του Ντίσελντορφ και το στέλεχος του ινστιτούτου Ifo, Κάι Κάρστενσεν. «Το ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο κούρεμα δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, αφού οι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής δεν υλοποιούνται σε καμία περίπτωση». Ο Κάρστενσεν προέβλεψε ότι το φθινόπωρο η Ελλάδα θα ζητήσει συγκεκριμένη βοήθεια. Oι «Financial Times» συμφώνησαν, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Πορτογαλία πιθανώς θα χρειαστούν νέα διάσωση σύντομα, καθώς καμία από τις δύο δεν δείχνει ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της μέσω των αγορών όταν λήξουν τα πακέτα διάσωσης.
Τέλος, ο «Economist» μίλησε για Grexit, υποστηρίζοντας ότι το ενδεχόμενο αυτό είναι όχι μόνο υπαρκτό, αλλά και πολύ πιθανό λόγω της ολοένα αυξανόμενης ανεργίας, της κοινωνικής έντασης και πολιτικής αστάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: