23 Αυγούστου 2013

ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΡΙΨΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΑΝΤ

ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΡΙΨΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΑΝΤ

Ο επίσκοπος Silvano Tomasi, Μόνιμος Παρατηρητής του Βατικανού στον ΟΗΕ
Βρυξέλλες: Δ.Πορφύρης/Π.Σταφυλά
[Πηγή: ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, 23/08/2013]
Το Βατικανό συνέστησε μεγάλη προσοχή πριν αποδοθεί η επίθεση με χημικά σε προάστιο της Δαμασκού στον Bachar el Assad. Χθες Πέμπτη, δια του μόνιμου παρατηρητή του στον ΟΗΕ αναρωτήθηκε με νόημα :
«Ποιός πραγματικά επωφελείται απ’αυτό το απάνθρωπο έγκλημα; Δεν πρέπει να προβούμε σε κρίσεις πριν λάβουμε επαρκείς αποδείξεις» , διευκρίνησε ο επίσκοπος Silvano Tomasi, μόνιμος Παρατηρητής της « Αγίας Έδρας » στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη σε σχετική ερώτηση που του υπέβαλε το Radio Vatican. Πρέπει να πέσει άπλετο φως σ’αυτήν την ενέργεια, και αναρωτήθηκε : «Ποιό συμφέρον θα είχε η κυβέρνηση της Δαμασκού για να προκαλέσει μια τέτοια τραγωδία γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αυτή θα ενοχοποιούνταν; Ποιός πραγματικά επωφελείται απ’ αυτήν την τραγωδία;»
Ο επίσκοπος επιβεβαίωσε τη σθεναρή θέση του Βατικανού εναντίον οποιασδήποτε διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης: «Η εμπειρία μας έδειξε τόσο στο Ιράκ, όσο και στο Αφγανιστάν, ότι τέτοιες στρατιωτικές επεμβάσεις δεν φέρνουν κανένα επoικοδομητικό αποτέλεσμα. Πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε όπλα τόσο στη συριακή αντιπολίτευση όσο και στην κυνβέρνηση». Προέκρινε μια αμιγώς πολιτική λύση ως τη μόνη ενδεδειγμένη στην παρούσα κρίση. Στη συνέχεια κατήγγειλε τη μεροληπτική στάση των ΜΜΕ :
«Έχω την εντύπωση ότι ο Tύπος και τα μεγάλα ΜΜΕ δεν συνεκτιμούν όλα τα στοιχεία που σχετίζονται μ’ αυτήν την κατάσταση βίας και με αυτήν την ασταμάτητη διαμάχη .Είδαμε πως στην Αίγυπτο η άνευ όρων υποστήριξη στους Αδελφούς Μουσουλμάνους οδήγησε σ’ αυτήν την βία . ..Κάποια συμφέροντα είναι προφανή. Απ’ τη μια είναι αυτοί που θέλουν στη Συρία μια σουννιτική κυβέρνηση και απ’ την άλλη, βρίσκονται εκείνοι που θέλουν να διατηρηθεί μια συμμετοχή όλων των μειονοτήτων».
Όπως παρατηρεί ο συντάκτης του AFP, το Βατικανό προκρίνει τη δεύτερη εκδοχή, καθώς και οι χριστιανοί εδώ και καιρό υποστηρίζουν τον Άσαντ ως τον αποκλειστικό εγγυητή αυτού του πολυσυλλεκτικού κράτους.

Πηγές : AFP ,L’ œuvre de l’ Orient
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: