27 Αυγούστου 2013

«Η αλβανική κυβέρνηση σε στενό εναγκαλισμό με τον Ερντογάν»

«Η αλβανική κυβέρνηση σε στενό εναγκαλισμό με τον Ερντογάν»

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα
Του Φρέντυ Μπελέρη, Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ»
[Πηγή: Το Χωνί, 26/08/2013]
Η ιστορία αρχίζει τον 17ο αιώνα... Τότε, για πρώτα φορά, στο κέντρο της Πρεμετής ανυψώθηκε ο ναός της Παναγίας. 
Κατά καιρούς, διάφοροι προσπάθησαν να τον καταστρέψουν. Ολοι ξέρουμε τι συνέβη κατά τη γερμανική κατοχή και με τη συνεργασία των ντόπιων... 
Ο ναός της Παναγίας καταστράφηκε το 1968 και είπαν ότι θα έκαναν πολιτιστικό κέντρο.
Αρκετά χρόνια μετά, αντί ο χώρος να επιστραφεί απλώς στην εκκλησία, έκαναν δήθεν νόμους σύμφωνα με τους οποίους αν έχουν βάλει πέντε πέτρες παραπάνω, δεν δικαιούται η εκκλησία να πάρει το κτίριο. Τελικά, το 1998 αποφασίστηκε από το κράτος, να επιστραφεί ο ναός στην εκκλησία με αντίτιμο 750.000 λεκ, έναντι κάποιων υποτιθέμενων εργασιών στο κτίριο. Αργότερα ξεκίνησαν δίκες από διάφορους που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το κεντρικό οικόπεδο για να κτίσουν πολυκατοικίες.

Η εκκλησία δικαιώθηκε δύο φορές. Την τρίτη, ερήμην της εκκλησίας και βάσει ψευδομαρτύρων αποφασίστηκε πως ο χώρος αυτός δεν ήταν ποτέ εκκλησία. Το 2002 πήραν μία απόφαση αλλά ήξεραν ότι αυτό ήταν ένα ψέμα. Για αυτό δεν τόλμησαν τόσα χρόνια να εκτελέσουν αυτήν την άδικη απόφαση.
Οι ιεροί χώροι όλοι είτε είναι τζαμιά είτε τεκέδες, είτε εκκλησίες πρέπει να επιστραφούν στις κοινότητες αυτές. Ενα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η συμφωνία μεταξύ εκκλησίας και υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας, η οποία έγινε νόμος του κράτους στις 22 Ιανουαρίου 2009 και λέει πως όλοι οι ιεροί χώροι και η περιουσία της εκκλησίας που δημεύτηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς θα επιστραφεί στην εκκλησία.
Στη συμφωνία αναφέρεται με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση εγγυάται και προστατεύει την ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας. Φαίνεται, όμως, πως οι νόμοι του κράτους δεν ισχύουν. Αντιθέτως ισχύουν οι εντολές δημάρχων και διαφόρων επιτροπών. Οι εκδοχές, βέβαια, που ακούγονται στους κύκλους των Βορειοηπειρωτών και Αλβανών ορθοδόξων είναι οι εξής: 
• Συγκεκριμένοι κύκλοι θέλουν να εκμεταλλευθούν προς ίδιον όφελος το οικόπεδο φιλέτο στο οποίο βρίσκεται ο ναός. 
• Αν και άθεος κομμουνιστής ο Μπερίσα δρα ως φανατικός ισλαμιστής. Παράλληλα με τα επεισόδια στην Πρεμετή, έγινε γνωστό πως χάρισε με συνοπτικές διαδικασίες στην μουσουλμανική κοινότητα ένα οικόπεδο 10 στρεμμάτων στα Τίρανα για να κτιστεί ισλαμικό πανεπιστήμιο. 
• Τόσο η κυβέρνηση Μπερίσα όσο και ο Ράμα φαίνεται πως βρίσκονται σε στενούς εναγκαλισμούς με την Τουρκία του Ερντογάν. Στο πλαίσιο αυτών των προσεγγίσεων προωθείται ιδιαίτερα ο φιλοτουρκισμός. Η έχθρα προς το Χριστιανισμό που αποτελεί μειονότητα στην Αλβανία, φαίνεται να τονώνεται και από το γεγονός ότι αυτός συνδέεται άρρηκτα με τον ελληνισμό. Ο πρόσφατα εκλεγμένος πρωθυπουργός Εντι Ράμα, του οποίου η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ορκιστεί φαίνεται εντελώς αμέτοχος. Για τους γνωρίζοντες, όμως, κάθε άλλο παρά αληθεύει αυτή η άποψη. Είναι γνωστό πως ο δήμαρχος Πρεμετής εκλέγεται με το κόμμα του Ράμα και είναι άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του.
Την επιθετικότητα των Αλβανών και τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις ενισχύει η ηχηρή απουσία της ελληνικής διπλωματίας από τα δρώμενα στην Αλβανία. Τα προηγούμενα αναπάντητα από ελληνικής πλευράς περιστατικά βίας και μίσους ήταν λογικό να οδηγήσουν σε ακόμη πιο ακραίες δράσεις.
Δυστυχώς για τον ελληνισμό και την ορθόδοξη κοινότητα της Αλβανίας οι αντιδράσεις των πολιτικών εκπροσώπων ήταν από χλιαρές μέχρι ανύπαρκτες. Ενδεικτικό του φανατισμού και του εθνικισμού που επικρατεί στην αλβανική πολιτική σκηνή είναι ότι από τους δεκάδες Ελληνες και Αλβανούς ορθόδοξους βουλευτές του αλβανικού κοινοβουλίου, μόνο ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Ευάγγελος Ντούλες καταδίκασε τα περιστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: