25 Αυγούστου 2013

Σενάριο ενδιάμεσης συμφωνίας για λύση του Κυπριακού

Σκέψεις για προώθηση φόρμουλας διαμόρφωσης Πλαισίου Λύσης από τις ΗΠΑ

Σενάριο ενδιάμεσης συμφωνίας για λύση του Κυπριακού
[Πηγή: Φιλελεύθερος, 25/08/2013]
Λευκωσία: Σε σενάριο για την προώθηση μιας συμφωνίας Πλαισίου Λύσης του Κυπριακού προσανατολίζονται οι Αμερικανοί. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να σπρώξουν τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση επίτευξης μιας καταρχήν συμφωνίας στο Κυπριακό, με χαρακτήρα ενδιάμεσης συμφωνίας.
Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως ως προς τη μορφή και τον χαρακτήρα η συμφωνία θα παραπέμπει αυτό το σενάριο στα πρότυπα των ιδεών Γκάλι.  
Λεπτομερέστατο μεν κείμενο, όχι όμως τελικό σχέδιο λύσης, όπως το 2004. Οι τελικές πινελιές θα μπουν στη συνέχεια στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η σκέψη είναι πως σε ένα πλαίσιο συμφωνίας θα περιλαμβάνεται περιγραφικά η μορφή της λύσης, οι βασικές παράμετροι στις κύριες πτυχές, όπως το εδαφικό (ποσοστά εδάφους που θα επιστραφούν από…μέχρι…), η ασφάλεια (εγγυήσεις, στρατεύματα κ.λπ.) αλλά και τα θέματα των εξουσιών. Ως βασικός κορμός φαίνεται ότι θα αξιοποιηθεί το έγγραφο Ντάουνερ, παρόλο που δεν έτυχε καλής υποδοχής. 
Η προσπάθεια θα ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου με την έναρξη της διαδικασία των διαπραγματεύσεων ενώ στην Ουάσινγκτον θεωρούν πως μέχρι τα μέσα του 2014 πρέπει να επιτευχθεί η καταρχήν συμφωνία. 
Είναι προφανές πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέρχονται στο Κυπριακό μετά από εννέα χρόνια, όχι γιατί υπάρχει ειδικό ενδιαφέρον. Η Κύπρος αποκτά σημασία για τις ΗΠΑ λόγω, κυρίως, Ισραήλ και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Δυτικός διπλωμάτης ανέφερε στον «Φ» ότι είναι γι’ αυτόν τον λόγο που οι Αμερικανοί υποδεικνύουν με νόημα πως δεν μπορεί η διαχείριση του Κυπριακού να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Βρετανών.
Κομμάτια του παζλ αυτού, εξελίξεις στην περιοχή, αναταραχές σε Αίγυπτο και Συρία, κινήσεις σταθεροποίησης, αφορούν και το φυσικό αέριο στην Κύπρο. Το αμερικανικό ενδιαφέρον υπάρχει, είναι δεδομένο και είναι ευρύτερο και δεν αφορά μόνο λόγω της δραστηριοποίησης της Noble στο κυπριακό τεμάχιο 12. 
Είναι σαφές πως πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση της Τουρκίας, η οποία σε αυτή τη φάση παρουσιάζεται να θέτει ως προτεραιότητες τις εξελίξεις σε Συρία και Αίγυπτο. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η Τουρκία στρέφεται στο θέμα του αερίου και οι σχεδιασμοί της κινούνται γύρω από την εμπλοκή της στο πεδίο αυτό. 
Οι Αμερικανοί, που φαίνεται να προβληματίζονται για το μέλλον του Ερντογάν, φέρονται να έχουν συζητήσει με τους Τούρκους το ζήτημα του φυσικού αερίου, κυρίως σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για αποφυγή κλίματος έντασης στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: