1 Αυγούστου 2013

Εφυγε από τη ζωή η σκηνοθέτις Αλίντα Δημητρίου

Εφυγε από τη ζωή η σκηνοθέτις Αλίντα Δημητρίου
[Πηγή: Sofokleousin, 31/07/2013]
Μια σπουδαία Ελληνίδα δημιουργός -εργάτρια της τέχνης, η σκηνοθέτις Αλίντα Δημητρίου που διέπρεψε  στον τομέα του ντοκυμαντέρ, έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.
Γύρισε περισσότερα από 50 ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και το υπουργείο Πολιτισμού, με μόνιμο κεντρικό θέμα της τους ανώνυμους ανθρώπους που αγωνίζονται και στρατεύονται χωρίς να προσδοκούν ανταλλάγματα και οφέλη.
Τελευταία της δημιουργία τo ντοκυμαντέρ «Τα κορίτσια της βροχής» (2011), με το οποίο ολοκλήρωσε  μια τριλογία για τη συμμετοχή των γυναικών στους πολεμικούς και πολιτικούς αγώνες στην Ελλάδα κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.
Η τριλογία είχε αρχίσει το 2008 με το ντοκυμαντέρ «Τα πουλιά στον βάλτο», που αφορούσε τις γυναίκες της αντίστασης και τιμήθηκε με 7 βραβεία. Συνεχίστηκε το 2009 με το «Η ζωή στους βράχους» (Δημοκρατικός Στρατός και εξορία) και έκλεισε με τα «Κορίτσια της βροχής», το κύκνειο άσμα της που αναφέρεται στις γυναίκες που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και κακοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της χούντας.

Εδώ, η Αλίντα Δημητρίου δίνει το λόγο στις Αντάρτισσες, οι οποίες μέσα από τα δικά τους βιώματα, με έναν πρωτότυπο, όμορφο, ζωντανό, γλαφυρό τρόπο μάς περιγράφουν την ηρωική τους αντίσταση ενάντια στον κατακτητή. Πρωτότυπος, γιατί εδώ  βλέπουμε  την ιστορία μέσα από τα μάτια γυναικών. Γιατί, εδώ μια Γυναίκα  ξαναγυρνά στην ιστορία την φωτίζει  και μας δείχνει όλα της τα χρώματα, πέρα και έξω από το μαυρόασπρο που έχουμε συνηθίσει λ.χ Γερμανοί  Vs Αντάρτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: