5 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Εμποροι των Εθνών στο Μεγάλο Παιχνίδι…


Οι Εμποροι των Εθνών στο Μεγάλο Παιχνίδι…

ΡΩΣΙΑ. Αρχίζει το παζάρι στο Σότσι στη σύνοδο των G20 με υπερόπλο τον… Πούτιν, ο οποίος υπαινίχθηκε για πρώτη φορά στρατιωτικά αντίμετρα αν υπάρξει παράνομη επίθεση κατά της Συρίας, χωρίς δηλαδή έγκριση από τον ΟΗΕ
ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού
Mε το βασικό υπερόπλο της, τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν, η Μόσχα συνέχισε το επικοινωνιακό-διπλωματικό «πριόνισμα» των «αδύναμων», όπως τις χαρακτήρισε ο Ρώσος ηγέτης, αμερικανικών θέσεων, αφήνοντας για πρώτη φορά υπονοούμενα για έμμεσα στρατιωτικά αντίμετρα, εφόσον πραγματοποιηθεί μια «παράνομη επιθετική στρατιωτική ενέργεια» κατά παράκαμψη του ΟΗΕ.
Παραχωρώντας συνέντευξη εν όψει της συνόδου κορυφής των G20, που ξεκινά σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, ο Β. Πούτιν αναδιατύπωσε μία από τις βασικές ρωσικές θέσεις, ώστε να γίνει προπαγανδιστικά πιο εύληπτη και αρεστή στη δυτική κοινή γνώμη, αφήνοντας ανοιχτή ακόμη και τη στήριξη της Ρωσίας σε στρατιωτική ενέργεια κατά της Συρία εάν και εφόσον αποδειχθεί σαφώς ότι ο τακτικός συριακός στρατός και η κυβέρνηση Ασαντ χρησιμοποίησαν χημικά όπλα, εάν οι αποδείξεις αυτές παραδοθούν στους επιθεωρητές και γίνουν πόρισμα του ΟΗΕ και εφόσον η απόφαση ληφθεί από το Σ.Α. του ΟΗΕ, το μόνο αρμόδιο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όργανο που μπορεί να εγκρίνει «χρήση όπλων εναντίον κυρίαρχου κράτους».
Ζητά αποδείξεις
Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε ξανά τις ΗΠΑ να παρουσιάσουν σαφείς και πειστικές αποδείξεις για τους ισχυρισμούς τους, όχι βασισμένες σε φήμες και πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και αντέστρεψε τα ερωτήματα του Associated Press απορώντας εάν η Ουάσινγκτον θα χτυπήσει τις δυνάμεις της ένοπλης αντιπολίτευσης εφόσον αποδειχθεί ότι αυτές είναι υπεύθυνες για τη χρήση χημικών όπλων.
Εμπλεκόμενος με ασυνήθιστο τρόπο στην εσωτερική συζήτηση στις ΗΠΑ και λέγοντας τα πιο σκληρά πράγματα με τον πιο ευγενικό τρόπο, ο Β. Πούτιν είπε ότι διάβασε τα πρακτικά των συζητήσεων στο Κογκρέσο και κατηγόρησε προσωπικά τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι ότι «ψεύδεται και με άσχημο τρόπο, καθώς διαβεβαίωσε «υπευθύνως» του ερωτώντες γερουσιαστές ότι δεν υπάρχουν στοιχεία της Αλ Κάιντα μεταξύ των ενόπλων της αντιπολίτευσης.
Η ευθεία κριτική στον Κέρι προκάλεσε εμπλοκή στις ρωσο-αμερικανικές συνεννοήσεις καθώς ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος εισέπραξε και επικρίσεις ότι η υπηρεσία του «αφήνει την εντύπωση πως θέλει τη Ρωσία ασταθή χώρα», ανακοίνωσε τελικά ότι δεν θα συμμετάσχει στην αμερικανική αντιπροσωπεία στους G20. Ομως οι αμερικανο-ρωσικές τριβές γύρω από τις ακροάσεις στην Ουάσινγκτον φαίνεται πως θα συνεχιστούν, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ κατονόμασε τη Ρωσία, μαζί με άλλες χώρες, ως έναν από τους βασικούς προμηθευτές χημικών όπλων του Ασαντ ακόμη και σήμερα, γεγονός που προκαλεί ήδη αλυσιδωτές καταδικαστικές αντιδράσεις από ρωσικής πλευράς.
Ο Β. Πούτιν συνέδεσε την Αλ Κάιντα και με τους ένοπλους, οι οποίοι διανέμουν «βίντεο με φρικτές εγκληματικές σκηνές» δηλητηριασμένων από χημικά όπλα ή άλλες ουσίες παιδιά, από τις οποίες όμως δεν προκύπτει ποιος είναι υπεύθυνος για το έγκλημα, που πρέπει να βρεθεί και να τιμωρηθεί, γι’ αυτό και αμφισβήτησε τη γνησιότητά τους, λέγοντας ότι κατά τις εκτιμήσεις κάποιων ειδικών πρόκειται για κατασκευασμένο προπαγανδιστικό «συνονθύλευμα». Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η Μόσχα συνεχίζει να προμηθεύει με όπλα και πολεμοφόδια τη «νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας», σε αντίθεση με δυτικές χώρες που εφοδιάζουν παρανόμως την ένοπλη αντιπολίτευση, ενώ ανέστειλε μόνο τη μεταφορά των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300, τμήματα των οποίων έχουν παρ’ όλα αυτά φτάσει στη Συρία.
Απαντώντας σε ερώτηση του πρώτου καναλιού της Ρωσίας ο Β. Πούτιν άφησε το πρώτο υπονοούμενο σχετικά με τις έμπρακτες αντιδράσεις της Μόσχας εφόσον παραβιαστούν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, γιατί τότε «θα σκεφτούμε πώς να ενεργήσουμε στο μέλλον, μεταξύ άλλων και με την εξαγωγή τέτοιων ευαίσθητων εξοπλισμών σε μεμονωμένες περιοχές του κόσμου». Κατά τους παρατηρητές, ο Ρώσος ηγέτης εννοούσε φυσικά πρωτίστως το Ιράν, στο οποίο η Μόσχα αρνήθηκε τελικά να πουλήσει τους S-300, μια απόφαση που τώρα θα μπορούσε να αναθεωρηθεί, «εφόσον ο καθείς κάνει ό,τι νομίζει στη διεθνή σκηνή», σχολίασαν στην «Εφ.Συν.» έγκυρες διπλωματικές πηγές. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν παρέλειψε μεταξύ άλλων να εγκωμιάσει και τις ικανότητες των «σαφώς καλύτερων των Patriot» αντιαεροπορικών συστημάτων, τα οποία δεν είναι και τα πλέον σύγχρονα, καθώς «διαθέτουμε ήδη S-400 και έρχονται και οι S-500».
Με μια εξίσου ασυνήθιστη δήλωση-υπονοούμενο υψηλόβαθμη πηγή του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Ρωσίας έκανε για πρώτη φορά λόγο για ετοιμότητα του ρωσικού στολίσκου, που έχει σχηματιστεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και συνεχώς ενισχύεται τις τελευταίες ημέρες, να αντιδράσει ακόμη και σε «ξαφνικές αποστολές που θα του ανατεθούν, γι’ αυτό και διορθώνεται η σύνθεσή του».
Ο στόλος είναι εκεί
Η ίδια πηγή είπε ότι «εφόσον απαιτηθεί μαζί με τις υποβρύχιες δυνάμεις είναι ικανοί να επηρεάσουν σοβαρά την υπό διαμόρφωση στρατιωτική κατάσταση», θυμίζοντας μάλιστα την περίπτωση της Αιγύπτου, το 1956, «που και μόνο με την παρουσία του διέσωσε ο σοβιετικός στόλος».
Μεταξύ άλλων το ρωσικό ΥΠΕΞ παρουσίασε χθες αναλυτική έκθεση εμπειρογνωμόνων του, η οποία ενοχοποιεί την αντιπολίτευση για τη χημική επίθεση της 19ης Μαρτίου στο προάστιο του Χαλεπίου, Χαν Αλ Ασάλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 26 πολίτες και στρατιωτικοί και άλλοι 86 υπέστησαν δηλητηριάσεις διαφόρων βαθμών σοβαρότητας. «Δεν θα πρέπει κανείς να υποτιμά την πληροφόρηση που διαθέτει ο πρόεδρος Πούτιν από τις εξελίξεις στη Συρία» πρόσθεσαν ενημερωμένοι συνομιλητές μας, οι οποίοι προβλέπουν συνέχιση της επικοινωνιακής–διπλωματικής πίεσης που ασκείται από τη Μόσχα στην αμερικανική πλευρά και κατά τη σύνοδο κορυφής των G20, έστω κι αν δεν υπάρχει μεγάλη ρωσική αισιοδοξία για ριζική μεταβολή στις αμερικανικές προθέσεις.

avgerinos@ellada-russia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: