4 Σεπτεμβρίου 2013

Εξασθενεί η οικονομική ανάπτυξη

Εξασθενεί η οικονομική ανάπτυξη

[Πηγή: DW, 03/09/2013]
Περισσότερο και από την κατάσταση στη Συρία, η τουρκική οικονομία δείχνει να επηρεάζεται αρνητικά από την άνοδο των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την κατά συνέπεια μαζική μεταφορά κεφαλαίων από την Τουρκία στην Αμερική.
Παρά τη παγκόσμια οικονομική κρίση η Τουρκία κατάφερε την τελευταία δεκαετία να παρουσιάσει αναπτυξιακούς ρυθμούς γύρω στο 4%. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η ανοδική τροχιά της τουρκικής οικονομίας δείχνει να ανακόπτεται, γεγονός που οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων. Στις υπάρχουσες δυσκολίες προστίθεται τώρα και η αβεβαιότητα γύρω από την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία και το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης.
Ο Τομπίας Μπάουμαν, ειδικός σε τουρκικά ζητήματα στο Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο DIHK, δηλώνει στην DW ότι η κρίση στη Συρία προκαλεί περισσότερο πρόβλημα στην Δαμασκό, παρά στην Άγκυρα: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία. Είναι ωστόσο φυσικό ότι επηρεάζονται οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Η Συρία είναι μια κατεστραμμένη χώρα και η Τουρκία είναι ο κυριότερος προμηθευτής της. Από την άλλη πλευρά, όμως, η Συρία δεν είναι σημαντικός εταίρος της Τουρκίας. Οι σημαντικότεροι εταίροι των Τούρκων είναι χώρες όπως η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Μεγάλη Βρετανία. Παρατηρούμε ωστόσο αυτή την εποχή στην Τουρκία την ίδρυση πολλών επιχειρήσεων από ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη Συρία και αναζητούν καλύτερη τύχη στη γειτονική χώρα».
Στο 2-3% πλέον η ανάπτυξη
Παρά την αισιοδοξία του Τ. Ερντογάν η οικονομία έχει χάσει την δυναμικότητά της
Από το 2003 μέχρι σήμερα η τουρκική οικονομία καταγράφει συνεχή άνοδο, πλησιάζοντας σε ορισμένες χρονιές ακόμη και το 10%. Όμως το 2012 η ανάπτυξη παρουσίασε σημάδια κόπωσης φθάνοντας μόλις το 2,2%.
Παρά τα όποια προβλήματα ο Τομπίας Μπάουμαν δεν πιστεύει ότι η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε περίοδο οικονομικής στασιμότητας ή ύφεσης: «Δεν θα έλεγα ότι οι υψηλοί αναπτυξιακοί ρυθμοί της τουρκικής οικονομίας αποτελούν παρελθόν. Η καθοδική πορεία που καταγράφεται αυτή την εποχή σχετίζεται με τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Κατά συνέπεια οι επενδυτές μεταφέρουν κεφάλαια από τις αναδυόμενες οικονομίες στις ΗΠΑ γιατί προσδοκούν εκεί υψηλότερα κέρδη. Το γεγονός αυτό επηρεάζει την Τουρκία, αλλά κυρίως χώρες όπως η Ινδία ή η Ινδονησία, γιατί εκεί οι χρηματαγορές είναι μικρότερες και η απουσία κεφαλαίων γίνεται πιο αισθητή. Η παρούσα κατάσταση είναι δύσκολη, δεν νομίζω όμως ότι η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας θα διακοπεί».
Ανοιχτό παραμένει το ποια θα είναι φέτος η πορεία της τουρκικής οικονομίας. Πρόσφατα η κυβέρνηση αναγκάστηκε να διορθώσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για ανάπτυξη της τάξεως του 4% το 2013. Όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα συνεχιστεί και σε πιο βαθμό η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, αλλά και από τις εξελίξεις στη Συρία, οι οποίες προκαλούν ανησυχία και αβεβαιότητα σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

[Henrik Böhme / Sonja Schock / Στέφανος Γεωργακόπουλος Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη]

Δεν υπάρχουν σχόλια: