14 Ιουνίου 2013

Πώς μεθοδεύτηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ

Πραξικόπημα της παρέας Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός μαζί με τους στενούς συνεργάτες του Δ. Σταμάτη, Σ. Κεδίκογλου, Χρ. Λαζαρίδη και Π. Μπαλτάκο πήραν το Σάββατο την απόφαση για το λουκέτο στην ΕΡΤ, χωρίς ρητή συναίνεση από ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και χωρίς απαίτηση της τρόικας

[Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών, 12/06/2013]

Με μια απόφαση που δεν έχει προηγούμενο σε περιόδους δημοκρατικής ομαλότητας, η κυβέρνηση ανήγγειλε τον αιφνίδιο θάνατο της ΕΡΤ, για τις 12 τα μεσάνυχτα, χθες. Η αναγγελία έγινε στις 6 το απόγευμα, τηλεοπτικά, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου, με μια μακροσκελή δήλωση, χωρίς, ωστόσο, να εξηγεί την επιλογή αυτή, καθώς εκπεφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης ήταν έως πρότινος η εξυγίανση του φορέα και όχι το κλείσιμό του.

Η αναγγελία έγινε κατόπιν ρητής εντολής του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και είχε αποφασιστεί σε σύσκεψη του πρωθυπουργικού επιτελείου το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου. Αμέσως μετά άρχισε η περιφορά της πράξης νομοθετικού περιεχομένου στους υπουργούς. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, η πράξη δόθηκε και στους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη, νωρίς την Κυριακή. Από τους κυβερνητικούς εταίρους, ζητήθηκε περιθώριο μίας ημέρας για να μελετήσουν το περιεχόμενο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές. Και επειδή τη Δευτέρα δημιουργήθηκε η εμπλοκή με τον διαγωνισμό ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, δεν υπήρξε άλλη επαφή.

Σύμφωνα με την αφήγηση του μεγάρου Μαξίμου, «οι δύο εταίροι ήταν πλήρως ενημερωμένοι για το κλείσιμο της ΕΡΤ». Παραπέμπουν, μάλιστα, στις συζητήσεις που είχαν γίνει σε δύο συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών, προ τριμήνου η πρώτη και τον προηγούμενο μήνα η τελευταία, όπου «είχε τεθεί στο τραπέζι ένα προσχέδιο πρότασης αναδιάρθρωσης του φορέα από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη». Οσον αφορά την αντίθετη εκδοχή που παρουσιάζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, οι κυβερνητικοί παράγοντες σηκώνουν τους ώμους αδιάφορα και δεν κάνουν κανένα σχόλιο.

Μεταμεσονύχτια σύσκεψη

Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν αλλά και τα μηνύματα που έστειλαν οι κυβερνητικοί εταίροι, το πρωθυπουργικό επιτελείο ξαναμπήκε σε σύσκεψη αργά χτες το βράδυ, που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες χωρίς την παραμικρή διαρροή. Συνεργάτες του πρωθυπουργού έδειχναν αιφνιδιασμένοι με το κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε προς την ΕΡΤ αλλά ιδίως με τις εσωτερικές πιέσεις στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και το ενδεχόμενο οι δύο εταίροι να επισπεύσουν τη συζήτηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου στη Βουλή.

Η αναγγελία του λουκέτου της ΕΡΤ αποφασίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες από το επιτελείο των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου, τον βουλευτή Επικρατείας Χρ. Λαζαρίδη και τον γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου Π. Μπαλτάκο, επειδή, όπως διατείνονται στην κυβέρνηση, «δεν υπήρχε η δυνατότητα της αναδιάρθρωσης εν λειτουργία». Ωστόσο, από τις προηγούμενες επισκέψεις της τρόικας δεν είχε προκύψει απαίτηση να μπει λουκέτο στην ΕΡΤ. Το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα προβλέπει συγχωνεύσεις ή καταργήσεις, με στόχο την απόλυση 2.000 εργαζομένων από όλους τους εποπτευόμενους φορείς.

Η κυβέρνηση επέλεξε ουσιαστικά να προκαλέσει σοκ και μάλιστα το έπραξε με άκρα μυστικότητα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι δεν υπήρξε η παραμικρή διαρροή από τους 21 «γαλάζιους» υπουργούς που υπέγραψαν, ενώ οι άλλοι τέσσερις υπουργοί που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ δεν κλήθηκαν να υπογράψουν, αλλά ενημερώθηκαν για την πράξη οι πολιτικοί αρχηγοί.

Από την ανακοίνωση έδειξαν να αιφνιδιάζονται ακόμη και έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ., ενώ οι υπουργοί που έχουν υπογράψει παρέπεμπαν στην απόφαση του πρωθυπουργού. Στην απόφαση αυτή επέδρασαν καταλυτικά οι εισηγήσεις προς τον κ. Σαμαρά «να κλείσει αποφασιστικά όλες τις εκκρεμότητες με την τρόικα», αλλά και ο εκνευρισμός που υπήρχε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον από το φιάσκο της ΔΕΠΑ. Εξετάστηκε φυσικά και το ενδεχόμενο να προκληθεί κυβερνητική κρίση και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά συμφώνησαν ότι «στην περίπτωση αυτή αναλαμβάνουν όλοι τις ευθύνες τους».

Η απόφαση, πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι ελήφθη βεβιασμένα, καθώς δεν είχε εκτιμηθεί το μέγεθος των αντιδράσεων στο εσωτερικό, ενώ άγνωστο είναι τι θα συμβεί όταν χαθεί το διεθνές σήμα. Στο ερώτημα, δε, πότε θα επανέλθει το σήμα της ΕΡΤ, η απάντηση των κυβερνητικών παραγόντων είναι ότι θα χρειαστούν «περίπου δύο μήνες».


ΜΠ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: