25 Ιουνίου 2013

ΚΙΝΑ:Η ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗ "ΦΟΥΣΚΑ" ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΤΑ ΑΣΙΑΤΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

ΚΙΝΑ:Η ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗ "ΦΟΥΣΚΑ" ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΤΑ ΑΣΙΑΤΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ



Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΜΟΡΦΟΥ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΤΟΜΕΑ!

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΒΑΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΘΑ ΡΙΞΕΙ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ!
[Πηγή: Iskra, 25/06/2013]

Πρόβλημα ρευστότητας εμφανίζεται  στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη καθώς κλιμακώνεται και παίρνει διαστάσεις η κόντρα της κινεζικής κυβέρνησης με το σκιώδες τραπεζικό σύστημα της χώρας. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters, το επιτόκιο διατραπεζικής αγοράς στην Κίνα εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις και να προχωρήσει σε νέα ένεση ρευστότητας στην αγορά, κρατώντας σκληρή στάση. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωσε πως δεν θα προχωρήσει σε οιαδήποτε ενέργεια προκειμένου να καλύψει το κενό ρευστότητας.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας «ανησυχεί για τη μη βιώσιμη πιστωτική επέκταση και στέλνει μήνυμα στους παράγοντες της αγοράς να μην θεωρούν δεδομένο ότι θα έχουν πάντα πρόσβαση στα φτηνά κεφάλαια της διατραπεζικής» αναφέρει η Capital Economics.

Οι Financial Times εξηγούν ότι στην «ευρύτερη εικόνα, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας μειώθηκε στο 2,6% το 2012, ενώ υπήρξε σημαντική μείωση και των συναλλαγματικών εισροών το Μάιο». Η UBS εκτιμά ότι οι καθαρές κεφαλαιακές ροές – εκτός άμεσων ξένων επενδύσεων- στην Κίνα μειώθηκαν από 40-50 δισ. δολ. το Μάρτιο και τον Απρίλιο, στα 9 δισ. δολ. το Μάιο. Η επίσημη συναλλαγματική θέση στις εμπορικές τράπεζες – η οποία περιλαμβάνει άμεσες ξένες επενδύσεις και τις ροές τρεχουσών συναλλαγών – αυξήθηκε το Μάιο κατά μόλις 67 δισ. γουάν, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε αυξηθεί κατά 300 δισ. γουάν.

H πιστωτική στενότητα στην Κίνα ήταν η αιτία της πτώσης στις περισσότερες ασιατικές κεφαλαιαγορές την Τρίτη 25/6 (για δεύτερη ημέρα) με τον δείκτη Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο να κλείνει με απώλειες 0,72% στις 12.696,34 μονάδες. Το χρηματιστήριο στην Κίνα σημείωσε νέες απώλειες μετά τη χειρότερη πτώση που είχε χθες σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Αντίστοιχα η ισοτιμία δολαρίου/γιεν άγγιξε το χαμηλό στο 97,50. Η Τράπεζα της Κίνας εμμένει στη στάση της να απέχει από τις «ανοιχτές» λειτουργίες διοχέτευσης κεφαλαίων στο χρηματοοικονομικό σύστημα για 4η διαδοχικά εβδομάδα και ουσιαστικά αντιτίθεται στην πιο «μαλακή» ρητορική που υιοθέτησαν δύο αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), οι Fisher και Kocherlakota, δείχνοντας ανησυχία για την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

«Είναι φυσικό οι τράπεζες να ζητούν από την κεντρική τράπεζα να δώσει κάποια ρευστότητα, αλλά φαίνεται πως το θέμα αφορά πρακτικά περισσότερο τον στόχο της κεντρικής τράπεζας να ανακτήσει κάποιο έλεγχο στις τράπεζες και ειδικότερα τον ανεξέλεγκτο διμερή δανεισμό μεταξύ τραπεζικών υποκαταστημάτων» σχολιάζουν οι FT.

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) απειλούν ότι δεν θα ανοίξουν άλλο τις στρόφιγγες της ρευστότητας, προκαλώντας αναταράξεις στις αγορές. Οι τιμές των μετοχών στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, από το Πεκίνο μέχρι το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον, δέχτηκαν χθες ισχυρές πιέσεις, ενώ σοβαρή αύξηση καταγράφτηκε στο κόστος δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα αυτή η αύξηση επιτείνει εκ νέου τις ανησυχίες για αναζωπύρωση της κρίσης χρέους στην ΕΕ, που βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο καμπής.

Επίσης αρνητικά επέδρασε στις εξελίξεις η αδυναμία του Ecofin να καταλήξει την Παρασκευή 21/6 σε συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα διασώζονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες με προβλήματα, καθώς και ποιος θα πληρώνει τον λογαριασμό. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο σε μία ακόμη προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία, ενώ την Πέμπτη θα συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με στόχο να συζητηθούν μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και την καταπολέμηση της ανεργίας στην Ευρώπη.

Το χθεσινό ξεπούλημα στα χρηματιστήρια πυροδότησε ανακοίνωση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας που ζητούσε από τις μικρομεσαίες τράπεζες της χώρας να αναλάβουν δράση για να μειώσουν την έκθεσή τους σε κινδύνους και να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους. Ανησυχίες έχουν αρχίσει να προκαλούνται και για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Οι φόβοι αυτοί και η άρνηση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να προχωρήσει σε αύξηση της ρευστότητας στην αγορά οδήγησαν τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη της Σαγκάης σε πτώση 5,3%. Μεγάλοι χαμένοι ήταν οι μικρομεσαίες τράπεζες της Κίνας, που ήταν και οι πιο επιθετικές στη χορήγηση μεγάλων πιστώσεων. Τη σκυτάλη της πτώσης πήραν στη συνέχεια οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές που έκλεισαν με απώλειες άνω του 1%. Με πτώση 1,3% άνοιξε και η Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη όπου, όπως και στις χώρες της ΕΕ, η ανησυχία εστιάζεται στη μείωση ρευστότητας στην οποία εξετάζει να προχωρήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η πτώση στα χρηματιστήρια ενίσχυσε τους φόβους στις αγορές προκαλώντας, μία ακόμη ημέρα, ξεπούλημα κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και των χωρών της ευρωζώνης. Η μείωση τιμής αυτών των ομολόγων οδήγησε σε αύξηση των αποδόσεών τους και κατά συνέπεια στο κόστος δανεισμού των χωρών που τα έχουν εκδώσει. Πιέσεις εκδηλώθηκαν επίσης στις τιμές των πολύτιμων μετάλλων (χρυσός, ασήμι κ.λπ.) αλλά και του πετρελαίου.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη ασκούν κριτική στους ευρωπαίους ηγέτες, καταλογίζοντάς τους  καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης με αφορμή μάλιστα και την έλλειψη οριστικής συμφωνίας για την τραπεζική ένωση στο Εcofin της Παρασκευής.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, που αντιπροσωπεύει μεταξύ άλλων την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προειδοποίησε χθες τους ευρωπαίους ηγέτες ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική που στηρίζει σήμερα την οικονομία (χαμηλά επιτόκια και μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας) δεν θα κρατήσει για πάντα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: