24 Ιουνίου 2013

Η Κύπρος μελετά παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων προς τους Ρώσους

Η Κύπρος μελετά παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων προς τους Ρώσους


[Πηγή: Ο Φιλελεύθερος, 23/06/2013]
Λάρνακα: Η Κυπριακή Δημοκρατία διερευνά το ενδεχόμενο παραχώρησης, σε ορισμένες περιπτώσεις, διευκολύνσεων προς τους Ρώσους εκτός από τα λιμάνια και στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στη Πάφο δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Φώτης Φωτίου προσθέτοντας πως με τη Ρωσία έχουμε ιστορικούς δεσμούς, είναι μια χώρα που στηρίζει την Κύπρο και αυτοί οι στενοί δεσμοί όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά και θα ενισχυθούν και θα εμβαθυνθούν.
Σε  δηλώσεις ύστερα από το μνημόσυνο του ηρωομάρτυρα Μιχαλάκη Μιχαήλ που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέα, στο Συνοικισμό Βορόκλινης, ο Υπουργός Αμυνας κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αίτημα της Μόσχας προς την Κυπριακή Δημοκρατία εν είδη «ανταλλαγμάτων» για παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων σε συνδυασμό με την χρονική επέκταση των όρων του ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Κύπρο.
«Κατ’ αρχήν δεν ετέθη θέμα ανταλλαγμάτων» είπε ο Υπουργός προσθέτοντας πως «το θέμα των διευκολύνσεων όσον αφορά τον ρωσικό πολεμικό στόλο και πιθανόν την πολεμική τους αεροπορία, ετέθη κατά τις συναντήσεις τόσο εμένα με τον Υπουργό Αμυνας της Ρωσίας όσο και του ΥΠΕΞ με τον κ. Λαβρόφ».
Πρόσθεσε ότι «διευκολύνσεις στα λιμάνια θα δίνονται στους Ρώσους όπως δίνονται και σε άλλες χώρες. Και στις ΗΠΑ δίνονται τέτοιες διευκολύνσεις και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία και στο Ισραήλ. Διερευνούμε επίσης να δούμε και το ενδεχόμενο αν θα μπορούσαν, σε ορισμένες περιπτώσεις να δίνονται τέτοιες διευκολύνσεις και στην αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου". Εκείνο που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι δεν ετέθη θέμα βάσης στην Κύπρο για τους Ρώσους και αυτό είναι ξεκάθαρο, όπως επαναλαμβάνω δεν ετέθη θέμα ανταλλαγμάτων».
Ο υπουργός επανέλαβε ότι «με τη Ρωσία έχουμε ιστορικούς δεσμούς, είναι μια χώρα που στηρίζει την Κύπρο και ιδιαίτερα το κυπριακό πρόβλημα και αυτοί οι στενοί δεσμοί όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά θα ενισχυθούν και θα εμβαθυνθούν».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Φωτίου είπε πως αναφορικά με τις διευκολύνσεις στα λιμάνια μας και τυχόν διευκολύνσεις στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στη Πάφο «έχει τεθεί από τους ίδιους τους Ρώσους. Όπως έχει ζητηθεί να προετοιμαστεί μια συμφωνία για παραχώρηση διευκολύνσεων για εκκένωση Ρώσων υπηκόων σε περίπτωση εχθροπραξιών στην περιοχή και αυτή η συμφωνία είναι ήδη στα σκαριά και σύντομα θα την υπογράψουμε».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον οι διευκολύνσεις στην αεροπορική βάση της Πάφου θα παραχωρηθούν μόνο στους Ρώσους ή και σε άλλες χώρες, ο Υπουργός είπε πως «συμφωνία για διευκολύνσεις στην βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο με τη Γαλλία, συμφωνία που έχουμε υπογράψει το 2007 και είχα την ευκαιρία να συζητήσω την επικαιροποίηση της συμφωνίας αυτής και με τον Γάλλο Υπουργό Αμυνας πριν λίγες μέρες. Οποιεσδήποτε άλλες διευκολύνσεις είναι στο επίπεδο της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά αν χρειαστεί, αν είναι για ανθρωπιστικούς λόγους και είναι όλα αυτά που διερευνούμε αυτή τη στιγμή. Καμία απόφαση δεν υπάρχει γι’ αυτό το θέμα».
Ο υπουργός Αμυνας κλήθηκε επίσης να αναφέρει κατά πόσον έχει συζητήσει κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στη Γαλλία και το θέμα της παραχώρησης διευκολύνσεων προς τη χώρα αυτή σε περίπτωση που χρειαστεί εκκένωση Γάλλων πολιτών λόγω εχθροπραξιών στην Συρία.
Αφού ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα αυτό με τον ομόλογο του της Γαλλίας, ο υπουργός Αμυνας πρόσθεσε ότι «και η Γαλλία είχε ζητήσει όπως δρομολογηθεί μια συμφωνία για να δίνονται τέτοιες διευκολύνσεις σε περίπτωση εκκένωσης Γάλλων υπηκόων και ασφαλώς και πολύ σύντομα θα υπογραφεί και αυτή η συμφωνία».
Είπε ακόμα ότι «η Κύπρος πλέον αναδεικνύει τον γεωστρατηγικό της ρόλο και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο ρόλος αυτός αναδεικνύεται όχι μόνο για ευρωπαϊκές χώρες αλλά και χώρες πέραν της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Ερωτηθείς κατά πόσον οι διευκολύνσεις αυτές προς τη Ρωσία δεν έχουν σχέση με το ρωσικό δάνειο των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Φωτίου απάντησε πως «λέω ότι δεν έχει τεθεί τέτοιο πράγμα από τη Ρωσική Ομοσπονδία».
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση που αναμένεται σήμερα από την Κυβέρνηση του Ισραήλ σχετικά με την παραχώρηση φυσικού αερίου προς την Κύπρο, ο ΥΠΑΜ είπε πως «μετά την επίσκεψη και του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ, έχει ξεκινήσει ένας στρατηγικός διάλογος για θέματα ενέργειας, είτε αυτά έχουν να κάνουν με την συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, είτε αυτά έχουν να κάνουν με την ενεργειακή ασφάλεια».
Η απόφαση της Κυβέρνησης, συνέχισε «είναι ότι το τερματικό θα γίνει στο Βασιλικό και αυτό είναι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και το έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Απ ' εκεί και πέρα ασφαλώς και θεωρούμε θετική εξέλιξη εάν το Ισραήλ θα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει αυτό το τερματικό. Αναμένουμε να δούμε τις αποφάσεις τους σήμερα, αύριο γιατί αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί εφ’ όλης της ύλης και ιδιαίτερα όσον αφορά αυτό το θέμα» είπε.
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον έχει επηρεάσει τις τουρκικές απειλές στην κυπριακή  ΑΟΖ, η κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία, ο ΥΠΑΜ είπε πως «οι τουρκικές απειλές και αμφισβητήσεις είναι καθημερινές, ή φραστικές είναι ή άλλως πως. Εκείνο που έχει σημασία εμείς να συνεχίσουμε την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού διότι εμείς δεν παρανομούμε, άλλοι παρανομούν».
Εμείς, κατέληξε «λειτουργούμε στη βάση των Διεθνών Κανόνων, λειτουργούμε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, έτσι θα συνεχίσουμε και ας πάρουν το μήνυμα όλοι. Δεν απεμπολούμε κυριαρχικά δικαιώματα και αυτό είναι ξεκάθαρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: