25 Ιουνίου 2013

Γιώργος Δελαστίκ: Αλλο (!) Μνημόνιο, όχι αυτό που υπέγραψε, ζητά η Λευκωσία

Αλλο (!) Μνημόνιο, όχι αυτό που υπέγραψε, ζητά η Λευκωσία


του Γιώργου Δελαστίκ
[Πηγή: ΕΘΝΟΣ, 25/06/2013]
Χλεύη, περιφρόνηση και κατηγορηματική απόρριψη χωρίς συζήτηση αντιμετώπισε εκ μέρους της ΕΕ και του ΔΝΤ το αίτημα του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, να... αλλάξει το Μνημόνιο για τη χώρα του που υπέγραψε ο ίδιος!
Ως πράξη πολιτικής απάτης αντιμετώπισαν οι Ευρωπαίοι, με επικεφαλής τους Γερμανούς, τη σχετική επιστολή του Κύπριου Προέδρου. Κατάλαβαν αμέσως ότι στόχος του Ν. Αναστασιάδη είναι να παραπλανήσει τον κυπριακό λαό ότι δήθεν «διαπραγματεύεται σκληρά» με τους δανειστές και δεν εκτελεί πειθήνια τις εντολές τους άνευ αντιρρήσεων, όπως στην πραγματικότητα συμβαίνει. «Φυσικά είναι αυθάδης η επίθεση του Κύπριου Προέδρου» γράφει ευθύς εξαρχής η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» σε ένα σχόλιο-φωτιά με το οποίο κατακεραυνώνει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Το διεθνές πρόγραμμα βοήθειας για τη χώρα του, που τώρα θέτει υπό αμφισβήτηση, δεν είναι καν τριών μηνών και ο ίδιος το συναποφάσισε. Τώρα κάνει ο Νίκος Αναστασιάδης σαν να μην τα εννοούσε σοβαρά όλα αυτά - και σαν να μπορούσε να καθυστερήσει για ακόμα μία φορά η αενάως αναβαλλόμενη αναδόμηση του κυπριακού τραπεζικού τομέα. Η εκ των υστέρων ερμηνεία της επιστολής του Προέδρου από τη Λευκωσία δεν αλλάζει τίποτα. Αποκαλύπτει όμως για ακόμη μία φορά την έλλειψη σοβαρότητας με την οποία συνοδεύει το πρόγραμμα βοήθειας η κυπριακή κυβέρνηση», υπογραμμίζει το σφοδρότατα επικριτικό γερμανικό άρθρο. Εν ολίγοις δηλαδή η γερμανική εφημερίδα εμφανίζει τον Κύπριο Πρόεδρο ως ένα πλήρως αναξιόπιστο πρόσωπο, πράγμα που δεν αφίσταται της πραγματικότητας.
Στην επιστολή του ο Νίκος Αναστασιάδης, την οποία δημοσιοποίησαν την περασμένη εβδομάδα οι βρετανικοί «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», αναφέρει ότι το Μνημόνιο εξαφάνισε τα κεφάλαια κίνησης πολλών κυπριακών επιχειρήσεων και επέβαλε πρωτοφανείς ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που οδηγούν σε ασφυξία την οικονομία του νησιού. «Η οικονομία οδηγείται σε βαθιά ύφεση, η οποία οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και καθιστά πολύ πιο δύσκολη τη δημοσιονομική σταθεροποίηση» παραδέχεται κατά τη λονδρέζικη εφημερίδα στην επιστολή του ο Ν. Αναστασιάδης.
«Σας προτρέπω εντόνως να επανεξετάσετε τις δυνατότητες για να καθορίσετε μια βιώσιμη προοπτική για την Κύπρο και τον λαό της» τονίζει, ομολογώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι το Μνημόνιο που υπέγραψε ο ίδιος δεν δίνει στο νησί βιώσιμη προοπτική και στραγγαλίζει οικονομικά την Κύπρο. «Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν δείχνει τώρα καμία ετοιμότητα να βελτιώσει το πακέτο βοήθειας» γράφει απερίφραστα η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».
Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την επιβεβαίωσαν πλήρως: «Η Κύπρος και το Eurogroup συμφώνησαν στα τέλη του Μάρτη, λιγότερο δηλαδή από πριν τρεις μήνες, σε ένα πρόγραμμα βοήθειας. Από πρώτη ματιά είναι αδύνατον να καταλάβουμε γιατί θα έπρεπε να αλλάξει το πρόγραμμα, το οποίο αποφασίστηκε ομόφωνα στο Eurogroup και στη συνέχεια επικυρώθηκε από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένου και του κυπριακού», υπογράμμισε.
Ο Αναστασιάδης «επί της ουσίας ζητά πλήρη ανατροπή του προγράμματος» δήλωσε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος της ΕΕ. Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι ο Αναστασιάδης στην επιστολή του τονίζει πως «οι όροι του Μνημονίου αποδείχθηκαν πάρα πολύ επαχθείς για την Τράπεζα Κύπρου, την τελευταία μεγασυστημική τράπεζα και καθιστούν σχεδόν αδύνατον γι' αυτήν να βρει τα μετρητά που απαιτούνται για τις καθημερινές λειτουργίες της».
Η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» αποκαλύπτει ότι οι οικονομολόγοι της τρόικας ήθελαν τον Μάρτιο να κλείσουν και την Τράπεζα Κύπρου μαζί με τη Λαϊκή Τράπεζα, αλλά το κλείσιμο το γλίτωσε επειδή είναι... καλός άνθρωπος ο Σόιμπλε, ο οποίος είπε να την αφήσουν να επιβιώσει! Βέβαια, το Βερολίνο έκλεισε τη Λαϊκή και φόρτωσε τα χρέη της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό χορήγησης έκτακτης ρευστότητας (ELA), ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην... Τράπεζα Κύπρου, η οποία χρωστούσε στον ELA άλλα 2 δισ. ευρώ κι έτσι τώρα η Τράπεζα Κύπρου χρωστάει... 11 δισεκατομμύρια στον ELA, οπότε είναι αδύνατον να επιβιώσει! Ας είναι καλά ο Σόιμπλε! Εννοείται ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά το άγριο «κράξιμο» που έφαγε από την ΕΕ, έβαλε τον δυστυχή εκπρόσωπό του να δηλώσει στη Λευκωσία ότι «δεν τέθηκε και δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου»!
Προσέθεσε, δε, με έμφαση ότι «η συνεπής και πειθαρχημένη εφαρμογή του Μνημονίου είναι αυτό που ισχύει»! Εκτακτη η πολιτική κωλοτούμπα του «αντιστασιακού» Κύπριου Προέδρου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: