16 Ιουνίου 2013

Ξεπούλησε το «Succ…ΕΡΤ story» (βίντεο)

Ξεπούλησε το «Succ…ΕΡΤ story»

Φωτο: NEWS247
Η ιστορική εφημερίδα των απεργών δημοσιογράφων «Αδέσμευτη Γνώμη»
[Πηγή: MATRIX24, 16/06/2013]
Μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες επανακυκλοφόρησε αργά χθες το βράδυ η εφημερίδα των απεργών δημοσιογράφων «Αδέσμευτη Γνώμη» ύστερα από σχετική απόφαση του διασωματειακού της ΕΣΗΕΑ. Η εφημερίδα που είχε ως πρωτοσέλιδο τίτλο της «Succ...ΕΡΤ story» έγινε σύντομα ανάρπαστη.
Δείτε τη θερμή υποδοχή του απεργιακού φύλλου από τον συγκεντρωμένο κόσμο στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ

Στο editorial της εφημερίδας αναφέρεται: «Είμαστε οι απολυμένοι της ΕΡΤ. Είμαστε οι απεργοί δημοσιογράφοι και τεχνικοί, διοικητικοί και φωτογράφοι, σκηνοθέτες και μουσικοί. Είμαστε οι άνεργοι που πληρώνουμε τα κέρδη και τις… δόσεις των αφεντικών μας».
Στο απεργιακό φύλλο φιλοξενούνται και οι ανακοινώσεις των ενώσεων και των σωματείων για την ελευθερία του τύπου, πολλές δηλώσεις εργαζομένων αλλά και εκτενή ρεπορτάζ για τις κοινωνικές εξελίξεις.
Η ιστορία
Η απεργιακή εφημερίδα εκδόθηκε το 1975 και ήταν η απάντηση των εργαζόμενων στην πεισματική άρνηση των εκδοτών να τους υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις, παρά την απεργία που κρατούσε πάνω από ένα μήνα. Μπροστάρηδες σ΄ αυτόν τον αγώνα ήταν σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής δημοσιογραφίας, όπως ο Κώστας Νίτσος, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο Παύλος Παλαιολόγος, ο Σπύρος Μελάς, ο Μάριος Πλωρίτης, ο Χρήστος Πασαλάρης, ο Απόστολος Μαγγανάρης και ο Νίκος Καραντηνός.
Η ΕΣΗΕΑ τότε, ζητούσε 30% και απέρριψε πρόταση για αύξηση 22. Τελικά η συμφωνία υπεγράφη από τους τότε Προέδρους της ΕΙΗΕΑ Νάσο Μπότση και της ΕΣΗΕΑ Σπύρο Γιαννάτο και περιελάμβανε αύξηση 28% και 2% σε ένα μήνα.
Σήμερα, 38 ολόκληρα χρόνια μετά, η «Αδέσμευτη Γνώμη» κυκλοφορεί και πάλι από το Σάββατο το βράδυ και στέκεται «δίπλα στον αγώνα τον εργαζομένων στην ΕΡΤ και στο αίτημα της κοινωνίας για ανεξάρτητη ενημέρωση» όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

[epambp: Δείτε ολόκληρη την έφημερίδα σε ηλεκτρονική μορφή στο ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΓΝΩΜΗ]

Δεν υπάρχουν σχόλια: