29 Ιουνίου 2013

Γ. Δαυίδ: Πρόεδρος της Eurobank αυτός που χρεοκοπεί την Κατσέλης και μετέφερε την 3E στην Ελβετία

Γ. Δαυίδ: Πρόεδρος της Eurobank αυτός που χρεοκοπεί την Κατσέλης και μετέφερε την 3E στην Ελβετία


[Πηγή: FMVOICE.GR, 28/06/2013]
Πόσοι Έλληνες επιχειρηματίες μπορούν να υποδεχθούν την βασίλισσα Ελισάβετ σε εργοστασιακές τους μονάδες ή είναι μέλη της Λέσχης Bilderberg – για όσους αρέσκονται σε θεωρίες συνομωσίας; Και πόσοι έχουν γεμίσει “λουκέτα” την ελληνική αγοράς, και ανταμείβονται με την θέση του προέδρου σε μια συστημική αλλά κρατικοποιημένη τράπεζα όπως η Eurobank; Ο Γιώργος Δαυίδ!
Ο κ. Δαυίδ απέχει σημαντικά από το να αποδείξει ότι ο “καλός ο βιομήχανος στην κρίση φαίνεται”, αφού… έξω πάει καλά, όταν οι χώρες που δραστηριοποιείται δεν βάλλονται από κρίσης, αλλά στην Ελλάδα γράφει αποτυχίες στο ρόστερ του.
Ο 76χρονος επιχειρηματίας είναι ο άνθρωπος πίσω από έναν κολοσσό, την Coca Cola 3E η οποία όμως πια δεν έχει την έδρα της στην Ελλάδα, αλλά στην Ελβετία. Μια επιλογή που έγινε μεσούσης της κρίσης όταν όλοι οι “αρμόδιοι” καλούν τους ξένους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα. Οι εγχώριοι πάλι παίρνουν το δρόμο της… ξενιτιάς.
Ο επενδυτικός βραχίονας της οικογένειας Δαυίδ – Λεβέντη, της οποίας “πατριάρχης” είναι ο Γιώργος Δαυίδ είναι ο όμιλος Kar Tess Holding. Η οικογένεια ελέγχει και μια σειρά άλλων ελληνικών επιχειρήσεων όπως η επίσης πολυεθνική Frigoglass, με παρουσία από την Ελλάδα και την Νιγηρία, μέχρι την Κίνα και τις ΗΠΑ. Η οποία όμως στην Ελλάδα αναγκάστηκε να πάει σε εκ περιτροπής εργασία.
Η ίδια οικογένεια οδήγησε στη χρεοκοπία αρκετές επιχειρήσεις που ανέλαβε και για τις οποίες υπεύθυνος άμεσα δεν ήταν ο ίδιος. Ίσως η 2η γενιά των Δαυίδ να μην ανταποκρίνεται στα… στάνταρτ του πατριάρχη της, αλλά όσο αφήνονται οι υιοί και κληρονόμοι να… παίζουν, δεκάδες εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους: πρόσφατο κρούσμα η Nutriart, πρώην Κατσέλης.
Περισσότερα για την χρεοκοπία της πάλαι ποτέ ισχυρής αρτοβιομηχανίας θα διαβάσετε στο ρεπορταζ με τίτλο Ποιος φταίει για το λουκέτο της Κατσέλης.
Μάλιστα, η Nutriart που οδεύει σε χρεοκοπία φέρεται να χρωστά στην Eurobank μέσω δανείων το ποσό των 5,7 εκατ. ευρώ!!!
Είχαν προηγηθεί και άλλες “φούσκες” με παταγώδεις αποτυχίες διαχείρισης όπως η επίσης πάλαι ποτέ ισχυρή Ιντεαλ, η Πίτα Παν που δεν ορθοπόδησε και άλλες επενδύσεις σε fast food δια… χειρός Χάρη Δαυίδ.
Ποιος ειναι ο Γ. Δαυίδ
Ο κ. Δαυίδ γεννήθηκε στην Κύπρο το 1937 και σήμερα είναι από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες στη χώρα, με κορυφαίες πολιτικές διασυνδέσεις και επαφές στο διεθνές jet set.
Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου το 1959 και την ίδια χρονιά ξεκίνησε την καριέρα του στον όμιλο εταιρειών, υπό τον έλεγχο του θείου του, Α. Γ. Λεβέντη, στη Νιγηρία. Ήταν Υπεύθυνος πωλήσεων από το 1959 έως το 1962, Υπεύθυνος υποκαταστήματος από το 1962 έως το 1964, Γενικός διευθυντής του τεχνικού τμήματος από το 1964 έως το 1965, Γενικός διευθυντής από το 1966 έως το 1978, και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Leventis Technical Limited από το 1972 έως το 1978, οπότε και ανέλαβε την ευθύνη της εκπροσώπησης των συμφερόντων της οικογένειας στην Ελλάδα. Μετά το 1981, ανέλαβε την ευθύνη για τις επενδύσεις της Kar-Tess Holding S.A.
Διαχειρίζεται την περιουσία του ιδρύματος A.G. Leventis Foundation, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), του Κέντρου Mελετών για τη Μικρά Ασία κ.α.
Είναι επίσης, Άρχων Μαΐστωρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Αντιπρόεδρος της Αδελφότητος των Οφφικιάλων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας “Παναγία η Παμμακάριστος”.
Όπως αναφέρεται και στο επίσημο βιογραφικό του, είναι και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Συναντήσεων Bilderberg από το 1998 και θεωρείται ο εκπρόσωπος της εν λόγω λέσχης στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: