21 Ιουνίου 2013

Απόστολος Διαμαντής: Πολιτειακή εκτροπή

Πολιτειακή εκτροπή


του Απόστολου Διαμαντή
[Πηγή: protagon.gr, 21/06/2013]
Λέγεται ότι η κα Σκοπούλη, πρώην υπουργός της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας στη συνεδρίαση του κόμματος είπε: «έχουμε χούντα. Κανονική χούντα»! Η φράση αυτή δίνει την ουσία της σημερινής πολιτικής κρίσης: έχουμε πολιτειακή εκτροπή. Η εκτροπή αυτή συνίσταται στην ουσιαστική κατάργηση της Βουλής από το 2010, όταν οι δανειστές της Ελλάδας υποχρέωναν τη μόλις εκλεγμένη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ψηφίζει νομοσχέδια για τα οποία δεν είχε τη λαϊκή έγκριση. Με τα νομοσχέδια αυτά ανατράπηκε όλη η εσωτερική έννομη τάξη, χωρίς φυσικά να ερωτηθεί ο λαός.
Εν συνεχεία, με απαίτηση και πάλι των δανειστών, που απαγόρευαν τις εκλογές, ουσιαστικά απολύθηκε ο εκλεγμένος πρωθυπουργός και ανατέθηκε η διακυβέρνηση σε ένα πρόσωπο εξωκοινοβουλευτικό, το οποίο επίσης δεν είχε καμία λαϊκή νομιμοποίηση. Η διακυβέρνηση λάμβανε όλο και πιο δικτατορικά χαρακτηριστικά, με λήψη έκτακτων μέτρων, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί υποχρεώνονταν στην υπογραφή δηλώσεων συμμόρφωσης προς τους πραγματικούς κυβερνήτες της Ελλάδας, τους εκπροσώπους των δανειστών και της γερμανικής Κυβέρνησης, οι οποίοι μάλιστα εγκαταστάθηκαν μέσα στα Υπουργεία.
Μετά τις αναγκαστικές εκλογές του 2012 σχηματίστηκε κυβέρνηση 3 κομμάτων, ώστε να υπάρχει η τυπική κοινοβουλευτική νομιμότητα. Πλην όμως η εκτροπή έλαβε νέα μορφή με την υιοθέτηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχόμενου, οι οποίες αντικατέστησαν τους ψηφισμένους από τη Βουλή Νόμους. Στο σημείο αυτό η Ελλάδα πέρασε σε μια μορφή διακυβέρνησης παρόμοια με εκείνη της περιόδου των συνταγματαρχών, 1967-1974, όταν το νομοθετικό έργο ήταν προϊόν υπουργικών αποφάσεων - σαν και αυτή που διέλυσε την ΕΡΤ.
Διότι, χούντα δεν είναι μόνον οι συλλήψεις, οι φυλακίσεις και η κατάργηση της ελευθερίας του λόγου. Αυτά είναι τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της. Η ουσία μιας δικτατορικής διακυβέρνησης είναι η κατάργηση των κοινοβουλευτικών θεσμών και η συγκέντρωση όλων των εξουσιών στην εκτελεστική εξουσία. Η υπόθεση της ΕΡΤ έριξε και τον τελευταίο μανδύα που κάλυπτε το καθεστώς Σαμαρά: πρόκειται για κανονική εκτροπή.
Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι μια ωμή δικτατορική απόφαση που ευθέως καταργεί την ελευθερία του δημόσιου λόγου, εφόσον παραμένουν σε λειτουργία μόνον ιδιωτικά κανάλια. Η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων και η διάλυση μιας ανώνυμης εταιρείας εντελώς παράνομα, χωρίς τήρηση νόμιμων διαδικασιών είναι ένα δεύτερο σοβαρό ατόπημα. Και τέλος, η έκδοση μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και η ταυτόχρονη άρνηση σχετικής συζήτησης και έγκρισης στη Βουλή, συνιστούν καθαρή κοινοβουλευτική εκτροπή.
Μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, περάσαμε σε μια ακόμη χειρότερη εκδοχή αυτής της εκτροπής: φτάσαμε στο σημείο, μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες αποδοκιμάστηκε έντονα το ΠΑΣΟΚ, να έχουμε και πάλι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον πρόεδρό του, χωρίς εκλογές! Αυτό δεν είναι απλή κοινοβουλευτική εκτροπή, είναι όπως είπε σωστά η κα Σκοπούλη «κανονική χούντα».
Το θέμα λοιπόν αυτή τη στιγμή δεν είναι καν τα μνημόνια και τα μέτρα. Το θέμα είναι ότι η διακυβέρνηση της χώρας δεν έχει κανένα στοιχείο νομιμοποίησης. Το πολίτευμα έχει καταλυθεί. Και εσωτερική έννομη τάξη δεν υπάρχει. Κυβερνά μια μειοψηφία, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Και πρέπει αμέσως να την ανατρέψουμε και να επαναφέρουμε τη χώρα στον κοινοβουλευτισμό. Με οποιοδήποτε οικονομικό κόστος.

*Ο Απόστολος Διαμαντής είναι Πανεπιστημιακός και συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: