27 Ιουνίου 2013

Kατάρρευση του ΕΟΠΥΥ-«Λουκέτα» σε νοσοκομεία

Kατάρρευση του ΕΟΠΥΥ-«Λουκέτα» σε νοσοκομεία



[Πηγή: INPRECOR, 25/06/ 2013]
Τρόικα: «Ο ΕΟΠΥΥ καταρρέει – Νέες περικοπές στην υγεία και λουκέτα σε νοσοκομεία».«Λουκέτα» και σε νοσοκομεία ή νέες δραματικές περιστολές δαπανών στην υγεία απαιτεί η τρόικα λόγω της κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ. Του Οργανισμού που η ίδια επέβαλε προκειμένου δήθεν να αντιμετωπισθεί η σπατάλη στο τομέα της υγείας. Μέχρι στιγμής πάντως άνθρωποι πεθαίνουν στο δρόμο εξαιτίας τη μη δυνατότητας να προμηθευτούν τα φάρμακα τους.
Τεχνικά κλιμάκια της τρόικας πραγματοποιούν συναντήσεις με τους εκπροσώπους του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας και διαπιστώνουν πώς το έλλειμμα διογκώνεται συνεχώς και στο 1,2 δις ευρώ που είχε καταγραφεί το 2012 προστίθενται περίπου 83 εκατ. ευρώ το μήνα το τρέχον έτος. Δηλαδή τα χρέη του προς παρόχους υγείας, προμηθευτές, φαρμακοποιούς, γιατρούς, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα θα φθάσουν το 1 δις ευρώ. Κι αυτό το ποσό είναι βάσει συγκρατημένων εκτιμήσεων.
Και πώς να μην είναι χρεωμένος ο ΕΟΠΥΥ όταν οι πολίτες που είναι ανασφάλιστοι αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς επιφέροντας δραματική μείωση στα έσοδα του Οργανισμού. Αλλά και όταν ο ίδιος ο φορέας δεν έχει ακόμη καταρτίσει μητρώο ασφαλισμένων.
Ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα της αποτυχημένης συνταγής των μνημονίων που επέβαλαν στην Ελλάδα οι δανειστές. Κόβουν συνεχώς παροχές και αντί να μειώνονται τα ελλείμματα αυτά αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς. Κι αυτό γιατί η οικονομία δεν είναι αποσπασματική, αλλά αλληλένδετη με στοιχεία, όπως η εργασία και οι μισθοί Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι δεν υπάρχουν και ασφαλιστικές εισφορές. Μειώνονται οι μισθοί, μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές.
Η τρόικα όμως δεν έχει καμία πρόθεση να δεχθεί τα όποια επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και ζητά μείωση των δαπανών στις διαγνωστικές εξετάσεις και στις ιατρικές πράξεις. Αυτό σημαίνει πώς έρχονται νέες περικοπές σε καλύψεις από φάρμακα ως εξετάσεις για σοβαρές και χρόνιες παθήσεις.
Με τον ΕΟΠΥΥ να έχει καταρρεύσει, η τρόικα ζητά και το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων για να μειωθούν οι δαπάνες προς την υγεία. Οι δανειστές, αλλά και η κυβέρνηση θεωρούν πώς το να ζεις είναι προνόμιο. Σου λένε λοιπόν αν θες να ζήσεις πλήρωσε από την τσέπη σου τα φάρμακα, την περίθαλψη και κάνε και μία ιδιωτική ασφάλεια. Τους διαφεύγει όμως μία λεπτομέρεια. Για δεκαετίες οι άνθρωποι αυτοί πλήρωναν και πληρώνουν για να έχουν μία βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως συνέβη με την ΕΡΤ, και καμία πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης για το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων. Και να μας πουν πώς δεν τα κλείνουν, αλλά τα εκσυγχρονίζουν. Οι ασθενείς μπορεί να… περιμένουν.

[Πηγή: defencenet]

Δεν υπάρχουν σχόλια: