20 Ιουνίου 2013

Το ΝΑΤΟ παραδέχεται ότι το 70% των Σύρων υποστηρίζουν τον Άσαντ

Το ΝΑΤΟ παραδέχεται ότι το 70% των Σύρων υποστηρίζουν τον Άσαντ


Έκθεση στα χέρια του ΝΑΤΟ: «Ο Άσαντ κέρδισε τον πόλεμο στις καρδιές και τα μυαλά των Σύρων»

[Πηγή: Ινφογνώμων Πολιτικά, 10/06/13]

ΛΟΝΔΙΝΟ - Μετά από δύο χρόνια εμφυλίου πολέμου, η στήριξη στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ φέρεται να έχει αυξηθεί απότομα.
Το ΝΑΤΟ μελετήσε τα δεδομένα που μιλούν για μια απότομη αύξηση στην υποστήριξη του Άσαντ. Τα δεδομένα, που καταρτίζονται από ακτιβιστές και οργανώσεις υπό δυτική αιγίδα, έδειξαν ότι η πλειοψηφία των Σύρων ανησύχησαν από την ανάληψη της ηγεσίας της Αλ Κάιντα στην εξέγερση των Σουνιτών και προτιμά να επιστρέψει στον Άσαντ, αναφέρει η Middle East Newsline.
«Ο λαός είναι άρρωστος λόγω του πόλεμου και μισεί τους τζιχαντιστές περισσότερο από τον Άσαντ» ανέφερε μια δυτική πηγή εξοικειωμένη με τα στοιχεία. «Ο Άσαντ κερδίζει τον πόλεμο κυρίως επειδή ο λαός συνεργάζεται μαζί του εναντίον των ανταρτών».
Τα δεδομένα, που μεταδόθηκαν στο ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, υποστηρίζουν ότι το 70% των Σύρων υποστηρίζουν το καθεστώς Άσαντ. Ένα άλλο 20% κρίθηκε ουδέτερο και το υπόλοιπο 10% εξέφρασε την υποστήριξή του στους αντάρτες.
Οι πηγές αναφέρουν ότι δεν υπήρξε επίσημη δημοσκόπηση στη Συρία, που βασανίζεται εδώ και δύο χρόνια από τον εμφύλιο πόλεμο στον οποίο αναφέρεται ότι 90.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Είπαν ότι τα δεδομένα προέρχονται από ακτιβιστές και ανεξάρτητες οργανώσεις που εργάζονταν στη Συρία, ιδιαίτερα για προσπάθειες ανακούφισης.
Τα δεδομένα μεταβιβάστηκαν στο ΝΑΤΟ, καθώς η δυτική συμμαχία έχει διαιρεθεί για το αν πρέπει να παρέμβει στη Συρία. Η Βρετανία και η Γαλλία είχαν πει ότι ήταν έτοιμες να στείλουν όπλα στους αντάρτες, ενώ οι ΗΠΑ επικεντρώθηκαν στην προστασία της γείτονα Ιορδανία στα νότια της Συρίας.
Μια έκθεση στο ΝΑΤΟ αναφέρει ότι οι  Σύροι έχουν υποστεί μια αλλαγή της καρδιάς κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών. Η αλλαγή παρατηρήθηκε περισσότερα στην πλειοψηφούσα σουνιτική κοινότητα, για την οποία λεγόταν ότι υποστήριζε την εξέγερση.
«Οι σουνίτες δεν έχουν καμία αγάπη για τον Άσαντ, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία της κοινότητας αποσύρεται από την εξέγερση», είπε η πηγή. «Αυτοί που μένουν είναι οι ξένοι μαχητές που χρηματοδοτούνται από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Οι Σουνίτες τους βλέπουν ως πολύ χειρότερους  από τον Άσαντ».

World Tribune (ΗΠΑ)    (μτφ. Κριστιάν)

Δεν υπάρχουν σχόλια: