17 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ του Α. ΣΑΜΑΡΑ

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ του Α. ΣΑΜΑΡΑ


[Πηγή: οιστρος, 15/06/2013]
Ο Αντώνης Σαμαράς, πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός της τρικομματικής μνημονιακής κυβέρνησης, όπως φαίνεται δεν σκέφτηκε πάρα πολύ το «επόμενο» βήμα του. Ήθελε με αυτό να δείξει «αποφασιστικότητα» – έναν ηγέτη που τολμά να κάνει βαθιές τομές μη λογαριάζοντας το «πολιτικό» κόστος, συνεπή στις υποχρεώσεις του απέναντι στην Τρόϊκα , τους δανειστές και υπάκουο στις εντολές τους. Ιδιαίτερα στον γερμανικό άξονα. Και σκέφτηκε ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ θα ήταν ό,τι καλύτερο για να τα αποδείξει όλα αυτά με μια και μόνο κίνηση. 
Χωρίς να διαθέτει ούτε μια πρωτότυπη ιδέα και επιχείρημα, φόρτωσε όλο το κακό της ΕΡΤ στις «συντεχνίες». Ο προκάτοχος του, Γεώργιος Παπανδρέου, τα είχε φορτώσει όλα στους τεμπέληδες και διεφθαρμένους Έλληνες., στα διάφορα εισοδηματικά  «ρετιρέ» των εργαζομένων – τις συντεχνίες κλπ. Εδώ ακλούθησε τη συνταγή του πατέρα του. Κι αυτός είχε μιλήσει στο παρελθόν για ρετιρέ, προκειμένου να επιβάλλει κι αυτός τότε λιτότητα, περικοπή της ΑΤΑ κλπ. Τα ίδια είχε υποστηρίξει και ο Κ. Μητσοτάκης όταν ήταν πρωθυπουργός..
Τελικά η αστική σκέψη – δεξιά, σοσιαλδημοκρατική ή κεντρώα –  από την ίδια «δεξαμενή» ιδεών (!;) αντλεί τα επιχειρήματα της, τις δικαιολογίες, όταν χρειάζεται να νομιμοποιήσει αντιλαϊκά και αντιδημοκρατικά μέτρα.
Ο Αν. Σαμαράς κι αυτός με τη σειρά του ανακάλυψε τις συντεχνίες της ΕΡΤ που την κατάντησαν – έτσι από μόνοι τους – στα χάλια που παρουσίαζε. Φυσικά δεν λέει ποιος και γιατί δημιουργεί τις συντεχνίες – πώς αυτό αποτελεί συνειδητή πολιτική της κυρίαρχης τάξης προκειμένου να διασπάσει τους εργαζόμενους, να διαφθείρει συνειδήσεις κλπ κλπ. Και όταν πια δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά θυμάται πάντοτε τις κακές συντεχνίες που απομυζούν τον δύστυχο λαό. Για τους επιχειρηματίες, βιομηχάνους, εφοπλιστές, τραπεζίτες κλπ που αρμέγουν το κράτος με δανεικά κι αγύριστα λέξη. Για τις πιο μεγάλες και κυρίαρχες οικονομικά και πολιτικά συντεχνίες κουβέντα. Όλα κι όλα γι’  αυτούς υπάρχουν ειδικοί «αναπτυξιακοί» νόμοι ή και παραγραφή των αδικημάτων τους [ειδικά για τους πολιτικούς].
Ο Αν. Σαμαράς στη βιασύνη του ή στον πανικό του – μετά τις τόσες «αναπτυξιακές» και επενδυτικές «επιτυχίες» του – έκανε το τολμηρό, πριν μετέωρο βήμα του – όχι του Πελαργού, κατά τον αείμνηστο Θόδωρο Αγγελόπουλο – αλλά του αδύναμου πολιτικού ηγέτη. Που γι αυτό ακριβώς το λόγο έχει και μέτριους ή κουφιοκέφαλους συμβούλους. Το έχει πει – γράψει – ο Μακιαβέλι: ο ηγέτης κρίνεται από την επιλογή των συμβούλων του. Κι ο πρωθυπουργός μας  από αυτούς θα κριθεί, γιατί θα το κάψουν. Τούπανε λοιπόν – κι αυτός  τους άκουσε – πώς άμα δείξει πυγμή θα δείξει ότι είναι ηγέτης. Πως το έκανε π.χ. ο Ερτογάν. Επιπλέον δεν κινδυνεύει από τους ψοφοδεείς συνεταίρους του, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Δεν θα τολμήσουν να αντιδράσουν, φοβούμενοι εκλογές και άρα καταποντισμό τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα περιοριστεί στα λόγια. Πρακτικά τι μπορεί να κάνει λίγο πριν το συνέδριο του, αντιμέτωπος με τα δικά του εσωτερικά προβλήματα κλπ. Το ΚΚΕ εκεί στο κυνήγι του οπορτουνισμού και την πολεμική του με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ λίγα πράγματα μπορεί να κάνει. Άρα ο δρόμος ανοιχτός για μια ακόμα αντιδημοκρατική επέλαση.
Να, όμως, που οι εξελίξεις δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του. Ο κόσμος – ο λαός – κατάλαβε πως εδώ πρόκειται πια για μια ευθεία βολή κατά της Δημοκρατίας. Της αστικής. Ότι δεν πρόκειται για καταπολέμηση της διαφθοράς κάποιων στελεχών της ΕΡΤ – που κάλλιστα όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν όμορφα και ωραία χωρίς να κλείσει το κρατικό, το δημόσιο ραδιόφωνο-τηλεόραση, για το οποίο πληρώνουν ακόμα και τα ηλεκτρικά καντήλια συνδρομή.  Αλλά πρόκειται για την επιβολή λογοκρισίας – το πνίξιμο κάθε διαφορετικής φωνής  στην τηλεόραση και ραδιόφωνο. Διαφορετικής σε όλη την έκταση: απαγορεύονται εκπομπές λόγου, τέχνης, ιστορίας, σειρών κλπ κλπ που είναι δυνατό να συντηρούν ένα άλλο, διαφορετικό, επίπεδο από τις χαζοεκπομπές των ιδιωτικών σταθμών. Αισθητικό, πολιτισμικό, ειδησεογραφικό.
Ακόμα και το πολύ καλό αρχείο της ΕΡΤ φαίνεται πως ενοχλούσε. Κι αυτό πρέπει να καταστραφεί ή να «αξιοποιηθεί» από την «ιδιωτική πρωτοβουλία» – που παντού και πάντα στηρίζεται από το Κράτος.
Δεν είναι καθόλου μα καθόλου τυχαίο ότι η ΕΡΤ και οι εκπομπές  της – αυτές κυρίως του πολιτισμού, της ιστορίας και της έρευνας – βρέθηκαν στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής και των βουλευτών της. Κάτι που εξέθεσε ανεπανόρθωτα το βήμα του Α. Σαμαρά και της ΝΔ λας του. Έτσι που ανάγκασε και τον γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Ανδρουλάκη να γράψει «Πολλοί θεώρησαν πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία Σαμαρά κατήργησε μέσα σε μια νύχτα τη δημόσια τηλεόραση, αποτελεί μια αυταρχική εκτροπή. Πολύ φοβάμαι πως τα πράγματα είναι χειρότερα. Οι τρεις μαύρες οθόνες που είδαν οι έλληνες πολίτες προχθές μετά τις 11 το βράδυ αποτελούν μαύρη σελίδα στην ανάπτυξη της ίδιας της αντιπροσωπευτικής μας Δημοκρατίας. Πάντως πρέπει να προβληματίσει αυτούς που σχεδίασαν την κίνηση αυτή ότι μόνο η Χρυσή Αυγή βγήκε ολόθερμα να τους υποστηρίξει.» [ΝΕΑ 13-6-13]
Με το βήμα του αυτό ο αδύναμος πρωθυπουργός – γεμάτος βέβαια αλαζονεία – δεν υποτίμησε μόνο το λαό και καταπάτησε τη Δημοκρατία αλλά εξευτέλισε και τους συνεταίρους του στην τρικομματική κυβέρνηση. Δεν μπορεί να τον παρηγορήσουν και στηρίξουν  άρθρα εντελώς φιλικών προς αντιλαϊκές και αντιδημοκρατικές λύσεις εφημερίδων, όπως οι New YorkTimes. Γιατί η πλειοψηφία του ξένου τύπου και διεθνείς προσωπικότητες και οργανώσεις καταδίκασαν το κλείσιμο της ΕΡΤ. Και τι κλείσιμο: μαύρες οθόνες, άκρα του τάφου σιωπή κι εκεί που ο «εχθρός» είναι δίπλα, έτοιμος να καλύψει το κενό, όχι απλά με τον Σουλεϊμαν αλλά σε όλο το πλάτος.
Δεν αντιμετώπισε ο πρωθυπουργός και οι σύμβουλοι του μόνο την αντίδραση του κόσμου σε όλη την Ελλάδα – γιατί ακριβώς η ΕΡΤ καλύπτει όλη την Ελλάδα, τη συντονίζει και η τύχη της την αφορά και τη συγκινεί – αλλά και των εταίρων του. Που έσπευσαν να δηλώσουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι στηρίζουν και θέλουν να στηρίξουν την κυβέρνηση ώστε να ολοκληρώσει το (καταστρεπτικό για το λαό και τη χώρα) έργο της, αλλά διαφωνούν με το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Μάλιστα ο τόσο εύκαμπτος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης δεν δίστασε να προειδοποιήσει δηλώνοντας ότι «Η Κυβέρνηση είναι τρικομματική και πρέπει να επαναβεβαιώσει τον τρικομματικό της χαρακτήρα και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τρόπου λειτουργίας της.
Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Όποιος επιχειρήσει να την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, θα έχει και την απόλυτη ευθύνη αυτής της επιλογής”.
Απειλώντας ουσιαστικά με άρση της στήριξης της κυβέρνησης από τη ΔΗΜΑΡ, αν υπάρξει επιμονή στο άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ. Το ίδιο μπορεί να πει και κάνει και το ΠΑΣΟΚ. Βέβαια είναι ένα ρίσκο για όλους. Τα κόμματα – εταίροι είναι πιθανό να τολμήσουν μια ηρωική έξοδο με αφορμή τη ΕΡΤ και την καταπάτηση της Δημοκρατίας, προκειμένου να διασωθούν εκλογικά. Αν επιμείνουν και δεν λυγίσουν στις παντοειδείς πιέσεις ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, είναι βέβαιο ότι το πρόβλημα θα το έχει ακέραιο ο κ. Σαμαράς και οι επιτελείς. Θα αναγκαστούν να κάνουν πίσω. Θα εξαρτηθούν οι εξελίξεις από την παρέμβαση και επιμονή του λαού. Η κινητοποίηση του δεν πρέπει να σταματήσει. Αντίθετα. Αυτή είναι που μπορεί να οδηγήσει σε κρίση την τρικομματική κι όχι ο περιορισμός της δράσης του. Ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση – ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ – απέφυγε να καταθέσει πρόταση μομφής με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα συσπείρωνε τους κυβερνητικούς εταίρους. Χωρίς να σκεφτεί ότι αυτή η τακτική μπορεί να αποσυσπειρώσει και απογοητεύσει τον λαό. Τα κοινοβουλευτικά τερτίπια δεν ανεβάζουν την κινητοποίηση και αποφασιστικότητα του λαϊκού κινήματος. Αντίθετα το αποπροσανατολίζουν και το απογοητεύουν.
Στη συνεδρίαση της Βουλής (12-6-13) ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ παγιδεύτηκε ουσιαστικά υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν είχε πια τη δεδηλωμένη υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, ερμηνεύοντας εντελώς λάθος την τοποθέτηση της εκπροσώπου του κ. Παρασκευής Χριστοφιλοπούλου, η οποία επανέλαβε τα όσα είχε δηλώσει ο πρόεδρος του κ. Βενιζέλος – ίδια θέση με αυτή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Και οι δυο διαφωνήσανε με το κλείσιμο της ΕΡΤ – συμφωνούν με την ανάγκη εκσυγχρονισμού της κλπ – εκφράσανε τη δυσαρέσκεια τους γιατί δεν ρωτήθηκαν ή τέλος πάντων αγνοήθηκαν από τον πρωθυπουργό παρότι είναι τρικομματική η κυβέρνηση, ζήτησαν σχετική συνάντηση, αλλά δεν απέσυραν – ακόμα ίσως – την υποστήριξη τους προς την κυβέρνηση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Νότης Μαριάς επέμενε στο ότι η κυβέρνηση δεν στηρίζεται από τους εταίρους, παρασύροντας και τον κ. Π. Λαφαζάνη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Λάθος μέγα που πολύ έξυπνα βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ τους προκάλεσαν να καταθέσουν πρόταση μομφής.
Η μη κατάθεση πρότασης μομφής έχει προκαλέσει αρνητικά σχόλια και έχει απογοητεύσει τον κόσμο που αρχίζει να υποψιάζεται – ακόμα και να πιστεύει – ότι στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ φοβάται και δεν θέλει να πάμε για εκλογές ή ακόμα και να πάρει τη κυβέρνηση.
Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ φαίνεται να θολώνει ακόμα περισσότερο με αυτή την ατολμία του, τη σαστιμάρα του μπροστά σε εξελίξεις που δεν τις είχε στην ατζέντα του. Πραγματικά όταν μέχρι προχτές καμάρωνες για την υπερηφάνεια των γκέϋ ή  στον προσυνεδριακό διάλογο σε απασχολούσαν τα δικαιώματα των ζώων, οι εξελίξεις που τρέχουν σε αιφνιδιάζουν και αποκαλύπτουν την ανωριμότητα σου.
Να θυμίσεις σε αυτή την αριστερά ότι κάποτε ένας πραγματικός ηγέτης είπε το «στις 24 είναι νωρίς και στις 26 αργά» προσδιορίζοντας με ακρίβεια Γκρήνουιτς την ημέρα που έπρεπε να γίνει η κατάληψη των Χειμερινών Ανακτόρων, είναι μάλλον περιττό. Δεν πρόκειται να καταλάβει τίποτα.
Το μετέωρο βήμα του κ. Σαμαρά πρέπει να πέσει στο κενό. Κι αυτό θα εξαρτηθεί από τη λαϊκή επιμονή και κινητοποίηση. Την υπεράσπιση της Δημοκρατίας που σήμερα συμπυκνώνεται γύρω από τη λειτουργία της ΕΡΤ. Μόνο έτσι το colpo grosso του κ. Σαμαρά που προσπάθησε με το κλείσιμο της ΕΡΤ θα γίνει salto mortale.

Δεν υπάρχουν σχόλια: