13 Ιουνίου 2013

Αντώνης Ανδρικάκης: «Κλείστε την ΕΡΤ, αλλά μην χρησιμοποιήσετε ποτέ ξανά λόγια του Ελύτη»

«Κλείστε την ΕΡΤ, αλλά μην χρησιμοποιήσετε ποτέ ξανά λόγια του Ελύτη»


Ο πρώην γενικός διευθυντής της ΕΡΑ Αντώνης Ανδρικάκης απέστειλε μια επιστολή υπέρ της ΕΡΤ προς τον Αντώνη Σαμαρά που αξίζει να διαβαστεί από όλους.
[Πηγή: 24NEWS, 12/06/2013]
Επιστολή έστειλε ο Αντώνης Ανδρικάκης, πρώην γενικός διευθυντής της ΕΡΑ, στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εκφράζοντας τον θυμό και την απογοήτευση του για την απόφαση του κλεισίματος της ΕΡΤ.
Διαβάστε αυτούσια την  επιστολή:
«Υπέρ της ΕΡΤ
Ανοιχτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κύριο Αντώνη Σαμαρά.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Να κλείσετε την ΕΡΤ.
Να παραδώσετε 2900 εργαζόμενους στην κρεματόρια της Τρόικας.
Να κόψετε το δικαίωμα των Ελλήνων στην έγκυρη ενημέρωση, την ποιοτική ψυχαγωγία και την επιμόρφωση. Να κόψετε το νήμα που συνδέει τους Έλληνες με το παρελθόν τους και τις τάσεις της εποχής τους. Να παραδώσετε τους ακροατές και τους τηλεθεατές στην τουρκική γλώσσα και προπαγάνδα, στα πρωινάδικα, μεσημεριανάδικα, σκυλάδικα και κάθε μορφής –άδικα. Να τους κόψετε το ψωμί, την ιστορία και το όνειρο, το λόγο, το έργο και το νόημα.
Να κλείσετε την ΕΡΤ.
Αφού την απαξίωσαν όλοι οι πολύχρωμοι παπαγάλοι του συστήματος.
Αφού την παρέδωσαν βορρά στα μικροπολιτικά παιχνίδια των κομμάτων.
Αφού την συκοφάντησαν οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι της εξουσίας.
Κύριε Πρωθυπουργέ, να κλείσετε την ΕΡΤ.
Και να πάρετε την ευθύνη. Γιατί εσείς έχετε την ευθύνη.
Ούτε ο καημένος ο Βενιζέλος που κατοικεί στο χρόνο που του παραχωρεί το
MegaChannel και νομίζει ότι έχει κόμμα και ελπίζει. Ούτε ο καημένος ο Κουβέλης που προσπαθεί να πάρει ό,τι μπορεί από τη συμμετοχή του στην εξουσία. Ο ταλαίπωρος ο Κουβέλης που έχει για αρχάγγελο τη Ρεπούση που μας βλέπει σαν μπαμπουίνους και παρακολουθεί τη συμπεριφορά μας, χωρίς να γνωρίζει η δυστυχισμένη ότι εμείς παρακολουθούμε τη συμπεριφορά της και λέμε στα παιδιά μας τι να αποφύγουν.
Δεν έχουν αυτοί την ευθύνη κύριε.
Την έχετε εσείς.
Κλείστε την ΕΡΤ.
Σας βλέπουν ο Σπυρομήλιος, ο Μυριβήλης, ο Χατζιδάκις, ο Χορν. Όλοι εκείνοι οι λαμπεροί Έλληνες που προφανώς εσείς ξέρετε καλύτερα από μένα τον ελάχιστο.
Κλείστε την ΕΡΤ.
Αλλά ποτέ μην ξαναχρησιμοποιήσετε στις δημόσιες εμφανίσεις σας τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη – πρώην Γενικού Διευθυντή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Μολονότι επικαλείστε τη γνωριμία σας μαζί του και βάζετε σε περίοπτη θέση τη φωτογραφία σας μαζί του, δεν τον γνωρίζατε.
Να κλείσετε την ΕΡΤ.
Και να αποποιηθείτε της πνευματικής κληρονομιάς μιας μεγάλης και λαμπερής γυναίκας που με μεγάλωσε, της Πηνελόπης Δέλτα.
Να κλείσετε την ΕΡΤ, κύριε.
Να έχετε το προνόμιο ότι είστε ο Έλλην Πρωθυπουργός που έκοψε τη μνήμη των Ελλήνων και την προοπτική τους στο μέλλον. Να έχετε την τιμή ότι παραδώσατε τους θεατές και τους ακροατές στη λήθη και στις επιλογές των εμπόρων.
Να ανατινάξετε την ΕΡΤ, κύριε.
Ό,τι δεν κατάφεραν οι Γερμανοί με τον πρώτο πομπό της Ραδιοφωνίας στα Λιόσια να το κάνετε εσείς.
Να κλείσετε την ΕΡΤ.
Σας θυμάμαι που τοποθετούσατε ένα μαρμάρινο κεφάλι στο Μουσείο της Ακροπόλεως κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. Και σας απαθανάτιζαν οι κάμερες. Την ώρα που θα κόβετε το κεφάλι της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης να φωνάξετε και πάλι τις κάμερες. Να μείνει στην ιστορία ο αποκεφαλισμός της πρόσφατης ιστορίας του τόπου και της μόνης πηγής πολιτισμού στα ΜΜΕ.
Να κλείσετε την ΕΡΤ, κύριε.
Γιατί δεν υπάρχει κανείς να σας φέρει αντίρρηση. Σήμερα έπρεπε όλοι οι λογοτέχνες, οι συνθέτες, οι ζωγράφοι, οι μουσικοί, όλοι οι καλλιτέχνες, να είναι στην ΕΡΤ. Και να φωνάζουν. Να κλειστούν μέσα και να την κάνουν «Κούγκι». Για να αντισταθούν και να πάει η ζωή μπροστά.
Κλείστε την, κύριε. Κανείς δεν θα αντιδράσει. Θα διοχετεύσετε και την είδηση ότι ο καταναλωτής γλιτώνει 50 ευρώ το χρόνο και όλοι θα είναι ευτυχισμένοι. Την καταστροφή κανείς δεν θα την ιστορήσει.
Κύριε, Η ΕΡΤ δεν σας ανήκει. Όσους διορισμούς και να κάνετε εσείς και οι συνεταίροι σας. Ανήκει στον ελληνικό λαό. Είναι περιουσία του. Και την λεηλατείτε. Ο ίσκιος όλων σας είναι πολύ μικρότερος από το έγκλημα που κάνετε. Ακρωτηριάζετε την Ελλάδα.
Αντώνης Ανδρικάκης- πρώην Γενικός Διευθυντής Ελληνικής Ραδιοφωνίας (Ε.Ρ.Α)»

Δεν υπάρχουν σχόλια: