30 Ιουνίου 2013

Δύο μέρες που δε θα ξεχαστούν ποτέ: 28 - 29 Ιούνη 2011

Δύο μέρες που δε θα ξεχαστούν ποτέ: 28 - 29 Ιούνη 2011

28 και 29 Ιούνη, δυο χρόνια μετά
[Πηγή: LEFT.gr, 28/06/2013]
Είχαν ήδη προηγηθεί δακρυγόνα, απειλές και, φυσικά, ένας χρόνος Μνημονίου. Και μετά ήρθε ένα διήμερο που θα θυμόμαστε για πάντα.
Το κίνημα των πλατειών από τη μία, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ από την άλλη, ο Χρήστος Παπουτσής ως υπουργός ΠΡΟΠΟ, τα χιλιάδες δακρυγόνα, το ξύλο, η τρομοκρατία. Και μετά κερδίσαμε. Γιατί στην πραγματικότητα, οι 500.000 ανθρώπων που μαζεύτηκαν στο Σύνταγμα, μαζί με τις εκατοντάδες χιλιάδες των άλλων πόλεων,  έκαναν κάτι συγκλονιστικό: Ξεσηκώθηκαν.
Είχε προκηρυχθεί 48ωρη πανεργατική απεργία κι οι πλατείες γέμισαν κόσμο. Η βία και η καταστολή ήταν ασύλληπτα, αλλά δεν έφευγε κανένας. Έβριζαν τα ΜΑΤ, έβριζαν την κυβέρνηση και την τρόικα κι έδιναν νερό στους διπλανούς τους.  
Η καταστολή αγρίευε, ο κόσμος έτρεχε να κρυφτεί στους σταθμούς του μετρό που χρησίμευαν και ως κέντρα πρώτων βοηθειών. Συνέβαινε, επειδή η αστυνομία δεν άφηνε τα ασθενοφόρα να περάσουν, να μεταφέρονται τραυματίες μέσω του μετρό. 

Οι αστυνομικοί πετούσαν χημικά και πέτρες στους διαδηλωτές.

Είναι 29 Ιούνη, η μέρα της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου.
Κυνήγησαν τους διαδηλωτές ακόμα και μέχρι το Θησείο, την Πλάκα, το Κουκάκι. Την ίδια στιγμή εντός της Βουλής, ας θυμηθούμε τι έλεγε ο Αντώνης Σαμαράς:
«Καταψηφίζουμε το μεσοπρόθεσμο γιατί είναι ανεδαφικές οι εκτιμήσεις του, αντιφατικές οι προβλέψεις του, γιατί είναι οικονομικά αναποτελεσματικό, αντιαναπτυξιακό και κοινωνικά άδικο».
Τελικώς ο κ. Παπανδρέου κατάφερε και τα δυο: και σοσιαλισμό και βαρβαρότητα. Ως προς τον σοσιαλισμό προστάτεψε όσο μπορούσε τον κρατισμό και γονάτισε την οικονομία με φόρους, ενώ όσον αφορά τη βαρβαρότητα, ε, απλώς κοιτάξτε γύρω σας».
Επόμενο βήμα η ψηφοφορία. "Ναι σε όλα" ψηφίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και η βουλευτής της ΝΔ Έλσα Παπαδημητρίου. Παρόν ψηφίζουν οι: Ντόρα Μπακογιάννη, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Κιλτίδης, Γιώργος Κοντογιάννης. Ο μοναδικός τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που ψήφισε όχι ήταν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αμέσως μετά την κατά συνείδηση ψήφο του, διεγράφη.
Το μεσοπρόθεσμο πέρασε μόλις με 155 ψήφους, ενώ λίγους μήνες μετά, το Νοέμβριου του ίδιου χρόνου η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ καταρρέει, σχηματίζεται Οικουμενική με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ και πρωθυπουργό τον τεχνοκράτη Λουκά Παπαδήμο. Άντεξε μόλις λίγους μήνες, αφού την άνοιξη του '12 προκυρύσσονται εκλογές.





Δεν υπάρχουν σχόλια: