8 Ιουνίου 2013

ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΕΕ ΚΑΙ ΔΝΤ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ!

ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΕΕ ΚΑΙ ΔΝΤ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ!


[Πηγή: iskra, 08/06/2013]
Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΕΕ και ΔΝΤ πάνω στα ερείπια που έχει συσσωρεύσει στη χώρα η εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος.
Η επίρριψη από το ΔΝΤ ευθυνών στην ΕΕ για την αποτυχία των κοινών μνημονιακών κατασκευασμάτων τους έχει εξοργίσει την ΕΕ , η οποία προβαίνει σε σκληρές απαντήσεις, χωρίς, όμως , να προβαίνει σε διαφορετική θετική αξιολόγηση του προγράμματος.
Πάνω στο τυμπανιαίο πτώμα της ελληνικής οικονομίας και ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί ματαίως να στήσει ένα «success story», ΔΝΤ και ΕΕ αλληλοκαρφώνονται και επιχειρούν να «τραβήξουν την ουρά τους» από ευθύνες και φέρνουν στο προσκήνιο γενικότερες , σφοδρές ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις τους, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και μάλλον κλιμακώνονται.
Σε ανοιχτή κόντρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα και τα λάθη που έγιναν στη διαμόρφωση του προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.
«Δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο. Το ΔΝΤ απλά προσπαθεί να 'νίψει τας χείρας του' πετώντας τα απόνερα στις πλάτες της Ευρώπης» δήλωσε ο Όλι Ρεν, σε ασυνήθιστα σκληρό ύφος, στην εφημερίδα Wall Street Journal.
Την ίδια δήλωση επανέλαβε στους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Ελσίνκι για το οικονομικό φόρουμ, που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τη συμμετοχή τόσο του έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά όσο και των πρωθυπουργών της Ιρλανδίας Έντα Κένι, της Φινλανδίας Γ.Κατάινεν και της Λετονίας Β.Ντομπρόβικς.
Σημείωσε δε ότι όταν ήταν επίτροπος, αρμόδιος για την διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, η ΕΕ συντόνιζε τις κινήσεις της με τις ΗΠΑ. «Μαζί πήγαμε και μαζί αποχωρήσαμε» τόνισε.
Επίσης, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο ευρωπαίος επίτροπος, μιλώντας στους Financial Times, στράφηκε και κατά της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Δε θυμάμαι τον Ντομινίκ Στρος Καν να ζητεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά θυμάμαι την Κριστίν Λαγκάρντ (σ.σ τότε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαρκοζί) να αντιτίθεται» είπε.
Η Κομισιόν δεν κρύβει την ενόχλησή της όχι μόνο για το περιεχόμενο της έκθεσης του ΔΝΤ, αλλά και γιατί δεν ενημερώθηκε πριν δημοσιοποιηθεί. Επιπλέον, διαβλέπει ότι μετά τα προβλήματα του προγράμματος για την Ελλάδα, το ΔΝΤ, λόγω και των πιέσεων από τα μέλη του, μεθοδεύει την απεμπλοκή του.
«ΠΡΟΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ»
Κληθείς, στο Ελσίνκι, να διευκρινίσει εάν θα γίνει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο Όλι Ρεν απάντησε: «Τώρα δεν είναι στην ατζέντα, αλλά είναι απαραίτητο η ελληνική κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις».
ΟΛ. ΜΠΛΑΝΣΑΡ: ΧΑΣΑΜΕ ΧΡΟΝΟ, ΚΑΝΑΜΕ "ΛΑΘΟΣ", ΠΕΣΑΜΕ ΕΞΩ!!! ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ;
Το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι «έχασαν χρόνο» στη διάσωση της Ελλάδας, αρνούμενοι να μειώσουν από το 2010 το βάρος του χρέους της, αναγνώρισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το γαλλικό ραδιόφωνο France Inter.
«Πράγματι, δεν ήταν ιδανικά τα πράγματα [...] χάσαμε πιθανώς χρόνο» σημείωσε ο Γάλλος οικονομολόγος, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το «mea culpa».
Φυσικά, θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος στην αρχή, για να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει πιο εύκολα, αλλά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της εποχής εκείνης, οι συνθήκες δεν ήταν έτοιμες, ισχυρίστηκε.
Το ΔΝΤ, είχε συστήσει τότε μια αναδιάρθρωση, δηλαδή μια μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι ήταν εντελώς αντίθετοι, φοβούμενοι τη μετάδοση των προβλημάτων και σε άλλες χώρες.
Η λύση αυτή τελικά εφαρμόστηκε ένα χρόνο αργότερα, όχι όμως με αποφασιστικό τρόπο, λέει ο Μπλανσάρ.
«Το χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό και αυτό έχει επιπτώσεις και σήμερα, οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να δανείσουν στην Ελλάδα, υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην υποτίμηση από το ΔΝΤ των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας, ο Μπλανσάρ παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος εκτίμησης.
"Δεν υπάρχει κάποιο δόγμα, βασιζόμαστε στη θεωρία, σε αυτό που συνέβη σε πολλές χώρες προηγουμένως, και μερικές φορές κάνουμε λάθος."
"Κάναμε ό,τι καλύτερό εκείνη τη χρονική περίοδο, αλλά το ΔΝΤ δεν εφαρμόζει ένα δόγμα, επέδειξε πραγματισμό μπροστά σε μια τρομερά πολύπλοκη πραγματικότητα."


Δεν υπάρχουν σχόλια: